suncokret

Lekovito bilje

IVANJSKO CVEĆE - Galium

Postoji više vrsta ove biljke; takozvana broćanka ili prikrp (Galium aparine) buja na njivama, livadama i pored plotova, pa se zato seljaci protiv nje bore sredstvima za uništavanje korova. Dostiže visinu od 60 do 160 cm, ima krljuštaste lisne zametke i zeleno-bele cvasti. Uz pomoć povećih bodlji kojima je obrasla stabljika, ova biljka se "penje" i kači za dlake životinja te se zato zove još priljepačom i hvatavcem.

Opširnije...
Z O V A - Sambucus nigra

U narodnoj medicini cvet zove se koristi kao lek protiv bolesti u grudima, prehlade, bronhitisa i velikog kašlja. Zova smiruje nerve i ublažava glavobolju - Pekmez od zove je jako dobar jer čisti želudac, bubrege i bešiku, uklanja nervozne srčane smetnje, a ako se uzima kao večernji obrok olakšava san i otklanja nesanicu

Opširnije...
L I P A - Tilia europea


Čaj od lipe koristiti za grčeve u stomaku, ispiranje grla, nazeb i prehladu - Prirodni napitak protiv nesanice i za smirenje

Opširnije...
S R E M U Š (Allium ursinum) - MEDVEĐI LUK, DIVLJI BELI LUK

Sremuš, jedan od prvih vesnika proleća, izuzetno lekovita biljka koja raste s proleća i izuzetan je prečistač organizma. Listovi su sjajni i zeleni kopljastog oblika koji rastu iz lukovice obavijene belom tankom providnom ljuskom.

Opširnije...
T I M I J A N (Thymus vulgaris)

U narodu timijan je poznat kao majkina dušica, divlji bosiljak, tamjanika, i tako dalje.
To je višegodišnja biljka u obliku malog grma, visine do 50 centimetara. Na četvrtastim uspravnim granama razvijaju se sitni listovi na kratkoj peteljci, duguljasto jajastog oblika, više tvrdi, sitno dlakavi, savijeni na dole, sivo zelene boje. Cvetovi se razvijaju u pazuhu listova u vršnom delu biljke, svetlo crvene, ili ružičaste boje.

Opširnije...
P E L E N, BELI PELIN (Artemisia absinthium)

Pelen se daje sam ili zajedno sa drugim gorkim drogama, za izazivanje apetita, poboljšanja varenja, protiv gasova. U narodu se upotrebljava protiv crevnih parazita, zapaljenja sluznice i kože, za stabilizovanje menstruacije, protiv šećerne bolesti, za jačanje, protiv groznice, padavice - Pelen, kao i sve druge gorke biljke, treba uzimati samo pre jela

Opširnije...
M A T I Č N J A K (Melissa officinalis):
Priznat i u narodnoj i u konvencionalnoj medicini

Matičnjak je u narodu poznat kao Melissa, limunika, citronela, pčelinja trava. To je višegodišnja, zeljasta biljka, visine 40-100 cm. Stablo joj je uspravno, pri osnovi malo položeno i sa razgranatim korenčićima. Listovi su jajasto-srcastog oblika, po obodu tupo reckasti sa kratkim peteljkama, naspramno raspoređeni. Lice lista je tamno zelene boje, po površini hrapavo i malo dlakavo, dok je naličje svetlije sa puno sitnih žlezda. Cvetovi se javljaju u pazuhu listova i obično su bledo žuti ili beli. Čitava biljka ima prijatan miris, sličan limunu, a ukus je aromatičan. Kao droga koristi se osušeno lišće matičnjaka koje se bere ili kosi neposredno pred cvetanje biljke, jer tada ima najveću lekovitu vrednost, tj. najviše etarskog ulja. Najvažniji sastojci matičnjaka su etarsko ulje (0,01-0,1%), kamfor, tanine, gorke materije, citral, hlorofil, smole i gume.

Opširnije...
K U P I N A (Rubus fruticosus)

Kupina (ili kupinjača, ostruga, murga, ježina, crna jagoda, crna kupina...) je višegodišnja biljka sa krupnim i jakim trnjem duž stabla. Lišće je perasto složeno slično lišću maline, a plod je koštunica tamno-plave, gotovo crne boje.
Raste samonikla po ivicama šuma i ogradama, cveta u leto od avgusta do oktobra, nudi svoje karakteristične plodove, najpre crvene, pa ljubičasto-crne, slične plodovima duda. Njene duge bodljikave grane prekrivaju zemlju ili se prepliću sa granama ostalog grmlja.

Opširnije...
K A N T A R I O N (Hupericum perfortum):
Prirodno lečenje od glave do pete

KANTARION spada u najlekovitije biljke na svetu i koristan je za lečenje od glave do pete - najbolji je prirodni antiseptik za uništavanje raznih parazita u organizmu - Kantarion u sebi ne sadrži nijednu materiju štetnu po ljudsko zdravlje, a sadrži: velike količine pigmenata antocijana, hipercina (crvene boje), karotena, flavonskih heterozida, eterskog ulja, tanina, smole, vitamina C i drugih sastojak.

Opširnije...

<< Prethodna 1 2  Sledeća >>

:: AgroVizija Portal - Lekovito bilje ::