suncokret

Lekovito bilje

N E V E N (Calendula officinalis): PRIRODNI ANTISEPTIK

Neven podstiče cirkulaciju i pročišćava krv
Odličan je za obolelu jetru, želudačna i crevna oboljenja
Koristi se za ispiranje i oblaganje rana, kod uboda pčela i opekotina i vaginalna ispiranja
Izuzetan za kožne bolesti, rane, vene i hemoroide

Neven je poreklom iz Mediteranskog područja gde se gaji od XII veka. Bio je poznat starim narodima, naročito njegova lekovita svojstva, zbog kojih se danas najviše i gaji, ali se često sreće u baštama kao ukrasna biljka.
Macerijus u svom herbarijumu iz XII veka tvrdi da je i samo gledanje nevena dovoljno da se posmatraču poboljša vid, razbistri glava i izazove dobro raspoloženje.

Neven je jednogodišnja zeljasta biljka koja naraste od 30 do 70 cm, sa krupnim narandžastim cvetovima, koji su poređani u dva do tri reda. Karakterističnog je mirisa i u lekovite svrhe koristi se cvet, ređe cela biljka. Cveta od juna pa do prvih mrazeva. U toku cvetanja cvet nevena se bere svaki drugi dan, po suvom i sunčanom vremenu. Cvet se suši na tamnom, suvom i promajnom mestu prirodnim putem ili u sušarama na temperaturi od 40 do 50°C. Za proizvodnju 1 kg suvog cveta, potrebno je 5 kg svežeg nevena. Osušeni cvet nevena u sebi sadrži oko 0,02% etarskog ulja, sadrži flavonoide, karotenoide, tanine, saponine, gorke materije i smole.

Neven se koristi kao pomoćno lekovito sredstvo za unutrašnju i spoljašnju upotrebu. Podstiče cirkulaciju i pročišćava krv, koristi se kao pomoćni lek kod oboljenja jetre, za lečenje želudačnih i crevnih oboljenja i prehlade. Neven je blagi antiseptik, pa se koristi za lečenje kožnih bolesti, rana, vena i hemoroida. Koristi se za ispiranje i oblaganje rana, čireva, uboda pčela i osa, opekotina, kao i za vaginalna ispiranja.
Navešćemo neke u narodu oprobane recepte za čajeve, tinkture i meleme od nevena.

 
 RECEPTI

Čaj protiv prehlade: Napravite mešavinu od 20g cveta nevena, 20 g zove, 20 g lipe, 20 g crnog sleza i 20 g lavande. Od pripremljene mešavine uzme se tri supene kašike i prelije sa 0,5l vode. Čaj se poklopi i ostavi da odstoji dva sata, nakon toga se procedi i pije tri puta dnevno.

Čaj protiv povraćanja: Jedna kašika soka isceđenog iz lista nevena stavi se u šolju sa čajem od nane ili kamilice. Čaj se pije mlak.

Čaj protiv oboljenja želuca: Dve do četiri kašike osušenog cveta i lista nevena prelije se sa 0,5 l ključale vode i ostavi da stoji 10min. Čaj se procedi i uzima svaki sat po jedna kašika, najmanje 5 dana.

Čaj za smanjenje menstrualnog krvarenja: Napravi se mešavina od 20 g nevena, 40 g rusomače i 40 g nane. Od dobijene mešavine uzme se dve kašike i prelije s 1l ključale vode. Poklopi se i ostavi da stoji 15 min. Nakon toga čaj se procedi i pije dve šolje dnevno, polako u gutljajima.

Vinska tinktura: Uzeti po pet kašika sitno iseckanog nevenovog cveta i lista i lista i cveta bosiljka i staviti u litar razblaženog i proključalog vina. Ostaviti poklopljeno dva sata, a zatim procediti i zasladiti medom; piti tokom dana.

Alkoholna tinktura: Šaku cvetnih glavica nevena potopiti 5-6 nedelja u litar komovice ili lozovače. Posle toga procediti i razblaženu tinkturu prokuvanom vodom koristiti za obloge za rane, nagnječena tkiva, krvne podlive, istegnute mišiće i druge povrede.

Alkoholna tinktura (za regulisanje menstruacije): Sveže latice nevena izgnječiti u porcelanskoj posudi i preliti petostrukom količinom 40% alkohola i ostaviti da odstoji 10 dana. Procediti i sipati u flašice sa pipetom. Uzimati po 10 kapi tinkture dnevno u nedelji pred menstruaciju.

Melem protiv čireva i rana: Sveže cvetove i listove nevena izgnječiti i pomešati sa maslacem od kozijeg mleka. Melemom se premazuju čirevi i rane koje teško zarastaju. Ovaj melem se može koristiti i za lečenje gljivičnih oboljenja stopala.

Melem protiv opekotina: 2-3 šake svežih ili suvih cvetova nevena kuvati 10 min. u 1 l vode. Zatim procediti i natopiti gazu i obloge stavljati na opečena mesta.

Melem za vene i hemoroide: 0,5 kg svinjskog sala i 0,5 kg svežeg cveta nevena prokuvati da pusti ključ. Ostaviti do sutradan, zatim zagrejati, procediti i sipati u teglice. Čuvati na hladnom mestu. Ovaj melem se može koristiti i za lečenje raka kože, čireva i lišajeva.

Ulje od nevena: 10 cvetova nevena i 1 kašiku usitnjenog kantariona (list i cvet) pomešati sa 200 ml hladno ceđenog maslinovog ulja i ostaviti da stoji na tamnom mestu 7 dana. Posle toga se procedi i sipa u zatamnjene flašice. Ulje se koristi za lečenje hemoroida, mazanje ispucalih ruku, peta i drugih delova tela sa oštećenom kožom.

Autor: Mirjana Đorđević, dipl. ing
:: Lekovito bilje :: N E V E N (<i>Calendula officinalis</i>): PRIRODNI ANTISEPTIK ::