suncokret

Lekovito bilje

BELI SLEZ (Althaea officinalis): Lekovita biljka za lečenje disajnih organa

Beli slez se najviše koristi za lečenje bolesti organa za disanje (bronhitis, upala pluća, bronhijalna astma, kašalj i dr.) - U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama beli slez olakšava tegobe kod bolesti bubrega, bolesti slezine, upale pankreasa, hemoroida itd. - Beli slez sadrži umirujuca vlakna koja su rastvorljiva u vodi (biljno mleko) i imaju značajnu primenu u lečenju ispucale kože.

U narodu poznat kao pitomi slez, narodni slez, slezovina, veliki slez.
To je višegodišnja biljka sa jako razgrana tim, mesnatim korenom bele boje. Iz korena izbijaju zeleni okrugli listovi, na gornjem delu stabljike baršunasti, naborani i jajoliki, obrasli finim sitnim srebrnasto, svilenkastim dlačicama. Stablo je visoko 1-2 m. Cvetovi su beli, do svetlo ružičasti. Samonikli beli slez raste po kanalima, na obalama reka, pored puteva i na vlažnim livadama.
Beli slez sadrži mnogo hranjivih sastojaka, oko 35% ugljenih hidrata (skroba), 2% asparagina, 1,5% masnog ulja, 10% saharoze, 30-35% sluzi i oko 10% pektina. Sluz se u hladnoj vodi razdvaja na glukozu, galaktozu i ksilozu.
 

Zbog sve veće potražnje belog sleza poslednjih godina počelo je organizovano gajenje ove biljke. U izradi preparata od belog sleza koriste se koren i list biljke, a u narodnoj medicini koristi se i cvet. Biljka cveta od jula do septembra i tada se cvet bere i suši. Koren se vadi u rano proleće ili u jesen nakon cvetanja. Čisti se, pere, ljušti i seče na štapiće debljine 0,5 cm i suši. Sušenje se vrši na 60-70°C u sušarama, a zatim seče na kockice veličine 0,5 cm. Miris korena je svojstven i slab, a ukus sluzast.

BELI SLEZ KAO LEKOVITA BILJKA

Beli slez se najviše koristi za lečenje bolesti organa za disanje poput bronhitisa, upale pluća, bronhijalne astme, kašlja i drugih smetnji u tim organima. Zbog svojih posebnih sastojaka sluzi slez nikad ne treba kuvati, niti prelivati vrelom vodom. Koren belog sleza pripremati potapanjem u hladnoj vodi u trajanju od 8 sati, zatim ga procediti i tek tada lagano ugrejati. Listove i cvetove belog sleza takođe treba pripremati na hladan način.

Čajevi pripremljeni od belog sleza, ili u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama uspešno se koriste u lečenju upalnih procesa u organizmu: katar mokraćne bešike, bolno mokrenje ili nesposobnost zadržavanja mokraće. U probavnom traktu mogu se lečiti upale debelog creva, proliv, dizenterija, povraćanje s prolivom kod odojčadi i dr. Za lečenje tih bolesti treba piti ne zaslađen čaj u gutljajima. Beli slez u kombinaciji sa drugim lekovitim biljem olakšava tegobe kod bolesti bubrega, bolesti slezine, upale pankreasa, hemoroida i dr. Ova lekovita biljka sadrži umirujuća vlakna rastvorljiva u vodi, koja se nazivaju biljno mleko i imaju primenu u lečenju kožnih oboljenja. Biljno mleko se koristi u vidu masti za lečenje ispucale kože.

Čaj za lečenje prehlade i upale pluća
Tri šolje čaja od belog sleza pripremiti hladnim postupkom. Zatim napraviti mešavinu od 40 g listova podbela i biljke plućnjak i 20 g semena anisa. Od te mešavine treba uzeti 2 kašike za jednu šolju čaja i pripremiti ga toplim postupkom. Procediti i pomešati sa hladno pripremljenim čajem od belog sleza. Zasladiti medom i piti u gutljajima.

Čaj za lečenje bolesti bubrega
Uzeti 10 g suvog i 5 g sirovog korena sleza i pripremiti hladnim postupkom. Zatim 250 ml mešavine, pola vode pola vino prokuvati do vrenja. Prohladiti i dodati kašiku meda i sjediniti sa rastvorom sleza. Piti svaki sat po 1 kašiku dnevno. Osim za lečenje bubrega koristi se za lečenje bolesti slezine, upale pankreasa i bolesti materice.

Čaj za pročišćavanje krvi
Uzeti 10 g suvog ili 50 g svežeg korena belog sleza, 150 ml vode i 150 ml vina i dodati kašiku meda.
Mešavinu kuvati 20- 25 minuta i piti svakog sata po 1 kašiku do 2 šolje dnevno.

Koren belog sleza koristi se i za spoljašnju upotrebu: za brže sazrevanje čireva na koži, za uklanjanje upala oko očiju i kao oblog za opekotine. Za uklanjanje tih tegoba    treba napraviti kašu od fino izrendanog korena    sleza pomešanog s medom. Kaša se namaže na lanenu krpu i stavi na obolelo mesto. Obloge treba menjati svaka 2-3 sata. Beli slez pomaže i kod uboda insekta tako što sveže izdrobljene listove belog sleza stavimo na mesto uboda. Beli slez se koristi i kao začinska biljka u proizvodnji bombona, pastila i guma za žvakanje.
U fitokozmetici beli slez je značajan, jer neguje i osvežava kožu. Koristi se kao dopunska terapija za lečenje akni, lišaja i crvenila prouzrokovanog vetrom i hladnoćom.


 
Beli slez: Melem za čireve, opekotine i ubode od insekata
Koren belog sleza koristi se i za spoljašnju upotrebu: za brže sazrevanje čireva na koži, za uklanjanje upala oko očiju i kao oblog za opekotine. Za uklanjanje tih tegoba treba napraviti kašu od fino izrendanog korena sleza pomešanog s medom. Kaša se namaže na lanenu krpu i stavi na obolelo mesto. Obloge treba menjati svaka 2-3 sata. Beli slez pomaže i kod uboda insekta tako što sveže izdrobljene listove belog sleza stavimo na mesto uboda. Beli slez se koristi i kao začinska biljka u proizvodnji bombona, pastila i guma za žvakanje.

Macerat od belog sleza
Potrebno je 30 g korena, cvetova i listova belog sleza i 1 l vode. Vodu prokuvati i ohladiti i preliti preko odvojene količine sleza. Ostaviti da odstoji 4-5 sati i povremeno promešati. Piti 3 šoljice macerata dnevno za smirenje kašlja i ublažavanje tegoba kod bronhitisa.

Losion za osetljivu kožu
U 1 l vode kuvati 20 g cvetova i 20 g listova belog sleza oko 10 min. Nakon hlađenja procediti i koristiti ujutro i uveče za čišćenje lica. Deluje umirujuće na epiderm.

Autor: Mirjana Đorđević, dipl. ing

:: Lekovito bilje :: BELI SLEZ (<i>Althaea officinalis</i>): Lekovita biljka za lečenje disajnih organa ::