suncokret

Lekovito bilje

K A N T A R I O N (Hupericum perfortum):
Prirodno lečenje od glave do pete

KANTARION spada u najlekovitije biljke na svetu i koristan je za lečenje od glave do pete - najbolji je prirodni antiseptik za uništavanje raznih parazita u organizmu - Kantarion u sebi ne sadrži nijednu materiju štetnu po ljudsko zdravlje, a sadrži: velike količine pigmenata antocijana, hipercina (crvene boje), karotena, flavonskih heterozida, eterskog ulja, tanina, smole, vitamina C i drugih sastojak.

Kantarion (bogorodičina ili gospina trava) raste kao korov po livadama, retkim šumama i pokraj puta. Bere se ceo nadzemni deo biljke u cvetu.

Spada u najlekovitije biljke na svetu i koristan je za lečenje od glave do pete. Kantarion je najbolji prirodni antiseptik za uništavanje raznih parazita u organizmu.

Njegov hemijski sastav je jako složen i u sebi ne sadrži nijednu materiju štetnu po ljudsko zdravlje. Kod nas je mnogo cenjen, ali nije dovoljno upotrebljen. Koristi se samo ulje i nešto malo čaja. Kantarion sadrži velike količine pigmenata antocijana, hipercina (crvene boje), karotena, flavonskih heterozida, eterskog ulja, tanina, smole, vitamina C i drugih sastojaka.

Ulje se priprema od čistog maslinovog ulja i svežeg cveta, koje se od davnina koristi za lečenje rana i opekotina, posebno zastarelih gnojnih rana nastalih teškim opekotinama i drugih povreda koje se teško leče. Rane treba mazati 2-3 puta dnevno i previti ih zavojem.
Za desni i zube, kod gnojenja posle vađenja zuba kantarionovo ulje je nezamenljivo. Takvu ranu treba 2-3 puta mazati sterilnom gazom nakvašenom ovim uljem. Kod upale desni 2-3 puta isprati usta jednom kašikom ulja.

Za želudačne bolesti - kod upale želudačne sluzokože (gastritis), ili želudačne rane i drugih upala uzima se svako jutro pre jela velika kašika ulja. Lečenje traje 20 dana, a za to vreme ne koristiti alkoholna pića, ne jesti svinjska i druga masna mesa i ne pušiti.

Čaj od kantarinovog bilja koristi se za lečenje nervoze, depresije, želudačnih bolesti, bolesti bubrega, proliva, nadimanja jetre i želudačne kiseline. Čaj sadrži hipicirin, eterično ulje i fitoncid koji deluje antiseptički i u unutrašnjim organima uništava razne parazite.

NAČIN PRIPREME ČAJA - U 2 dl vode staviti dve kašike kantariona, poklopiti, zatim ga promešati, procediti, zasladiti medom i piti tri puta na dan i neposredno pred spavanje. Lečenje traje najmanje 4-5 sedmica. Posle 14 dana može se očekivati poboljšanje.
Kombinovanjem sa medom konzerviraju se svi korisni sastojci kantariona.

Kantarion je neprevaziđena biljka u lečenju ženskih bolesti i ima veoma antibakterijsku moc. Takođe je efikasan protiv noćnog mokrenja.

Radiša Pljakić se opredelio za proizvodnju prirodnog koncentrata ove biljke pomešanog sa medom.
Koncentrat se pravi višestrukom ekstrakcijom svežeg kantariona. Zavod za zaštitu zdravlja Srbije je odobrio proizvodnju kantarionovog meda iz firme Radiše Pljakića "Flores".

U svetu kantarion se koristi kao sredstvo protiv bolova u jetri, želucu i pankreasu, protiv proliva, crevnih parazita, hemoroida, upale creva, žutice, nesanice, nervoze srca, psihičke labilnosti, bubuljica i dr. Rastvara sluz u plućima i crevima i dr. Stoka ga nerado pase, jer od njega dobijaju crvenilo i rane po gubicama i ustima.

Kantarionovo ulje se pravi na sledeći način:
- U litarsku flašu staviti četiri kašike pupoljaka kantariona, (ili 40 cvetova) i ostaviti da malo odstoji, (da malo uvenu), zatim naliti 1/2 l pravog maslinovog ulja. Flašu dobro zatvoriti i ostaviti na toplo mesto ili na sunce da odstoji 6 nedelja, procediti i upotrebljavati po potrebi.

Autor: Mirjana Đorđević, dipl. Ing.

:: Lekovito bilje :: K A N T A R I O N (<i>Hupericum perfortum</i>):<br />Prirodno lečenje od glave do pete ::