suncokret

Lekovito bilje

K U P I N A (Rubus fruticosus)

Kupina (ili kupinjača, ostruga, murga, ježina, crna jagoda, crna kupina...) je višegodišnja biljka sa krupnim i jakim trnjem duž stabla. Lišće je perasto složeno slično lišću maline, a plod je koštunica tamno-plave, gotovo crne boje.
Raste samonikla po ivicama šuma i ogradama, cveta u leto od avgusta do oktobra, nudi svoje karakteristične plodove, najpre crvene, pa ljubičasto-crne, slične plodovima duda. Njene duge bodljikave grane prekrivaju zemlju ili se prepliću sa granama ostalog grmlja.

Neki smatraju da su listovi kupine zdraviji od samih plodova.

Kupina u sebi sadrži dosta gvožđa, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, jabučne i vinske kiseline, soli, šećera i vitamina A i C.

Još u stara vremena grčki lekar Dioskurid je preporučivao list kupine za jačanje desni (žvakanjem lista), lečenje čireva, otvorenih rana, protiv bolova i za smanjenje želudačne kiseline.

Plini je upotrebljavao biljne izdanke kao lek protiv proliva i krvarenja, a Arapi su list kupine upotrebljavali za potenciju.

Narodna medicina i danas ovoj biljci pripisuje mnoga lekovita svojstva.

U lekovite svrhe koristi se njen list, cvet, plod i koren. List kupine se izvozi kao lekovita sirovina.

Mladi listovi se beru u proleće, a cvetovi pre nego što se otvore. Plod poluzreo je crvene, a sasvim zreo crne boje, a bere se prema potrebi, zreo ili zelen. Koren se vadi u rano proleće ili leto.

Svi lekoviti preparati pripremaju se od divlje kupine, a ne od pitome.

Za vreme nestašice kineskog čaja za vreme ratu u Evropi su pravili zamenu od prevrelog lišća kupine, jagode, grozda i drugih vrsta biljaka.

Kuvano vino od kupine je zdrav i ukusan lek za decu.

U zvaničnoj medicini kupina ima malu primenu. Zbog sadržaja taninske materije u listu, preporučuje se kao sredstvo protiv proliva.

Cveta preko celog leta, cvet je bele boje i ima pet latica.

U našem podneblju raste više vrsta kupina, koje se razlikuju po obliku lista, broju bodlji, veličini ploda, a sve se koriste u lekovite svrhe.

Listovi se beru lepi, mladi i nežni u junu i julu po lepom i suvom vremenu, da bi se što pre osušili na promaji.

U narodnoj medicini se upotrebljava list u obliku čaja koji pomaže izlučivanju mokraće i sluzi, a uz to i steže.

Leče se razna krvarenja, proliv, prehlada, kašalj, bolesti grla, rane u ustima, kožne bolesti, koristi se za jačanje želuca.

U narodu se koriste i zreli, ponekad i osušeni plodovi.

Za jačanje želuca uzima se voćna salata od kupine koja je korisna za ceo organizam. Priprema se od šolje kupina, šoljice kuvane pšenice u zrnu i pola naseckane jabuke. Ovi sastojci se preliju slatkom ili kiselom pavlakom i pospu seckanim lešnicima.

Protiv učestalih dijareja narodna medicina savetuje da treba piti pre i posle jela, tri puta dnevno, po šoljicu hladnog čaja, pripremljenog od tri velike kašike isitnjenog suvog lista kupine, isto toliko listova koprive, prelivenih ključalom vodom i poklopljenih da odstoje 2-3 sata.

Zeleni plodovi kupine, osušeni i istucani u prah, dobar su lek protiv hemoroida. Prah se uzima tri puta dnevno na vrh noža sa malo vode ili crnog vina.

Osobama obolelim od paradentoze i gangrene zuba preporučuje se sledeći lek - Dve kašike suvog lišća kuvati 10-15 minuta u 1/2 l vode, poklopiti, ostaviti da se ohladi, zatim dodati malo jabukovog sirćeta ili sok od jednog limuna. Ovim čajem se ispiraju usta i desni više puta dnevno. Žene ga piju radi regulisanja menstruacije ili protiv klimakteričnih tegoba.

Lek protiv anemije može se koristiti duže vreme - U 2 l domaćeg crnog vina, staviti 100 g suvog lista kupine i 100 g lista koprive, ostaviti da odstoji 24 sata, zatim prokuvati 5 minuta, prohladiti, zasladiti šumskim medom i piti tri puta dnevno, pre
jela po jednu šolju. Od njega anemične osobe dobijaju i rumenilo u obrazima.

Plodovi su bogati vitaminom C, a njihovim ceđenjem se dobija osvežavajuće piće, dok se kuvanjem priprema ukusan sirup, marmelada, kompot, vino ili liker.

Vino od zrelih plodova uspešno leči anemiju.

Čajni napitak od lišća ima lepu boju, vrlo je ukusan, aro- mom podseca na ruski čaj i koristi se često kao njegova zamena.
Čaj od jednakih delova kupinovog, malinovog i lišća šumskih jagoda, ne treba kuvati. Jednu kašičicu dobro usitnjene ove mešavine (dovoljna je za šoljicu čaja), preliti vrelom vodom, poklopiti, ostaviti da odstoji 5 minuta, zatim procediti, zasladiti po ukusu medom ili šećerom.

Od mineralnih materija plodovi kupine sadrže najviše kalcijuma, fosfora, gvožđa, mangana i bakra.

Sveži plodovi ili njen sok su odlično sredstvo za poboljšanje krvne slike i snižavanje krvnog pritiska, jačaju otpornost organizma, poboljšavaju varenje i dr. U novije vreme sve češće se u baštama gaje nove sorte kupine bez bodlji.

Autor: Mirjana Đorđević, dipl. Ing.

:: Lekovito bilje :: K U P I N A (<i>Rubus fruticosus</i>) ::