suncokret

Lekovito bilje

S R E M U Š (Allium ursinum) - MEDVEĐI LUK, DIVLJI BELI LUK

Sremuš, jedan od prvih vesnika proleća, izuzetno lekovita biljka koja raste s proleća i izuzetan je prečistač organizma. Listovi su sjajni i zeleni kopljastog oblika koji rastu iz lukovice obavijene belom tankom providnom ljuskom.

Na tankoj svetlozelenoj stabljici rastu bele cvasti dugačke i do 40 cm. Sremuš raste na vlažnim livadama bogatim humusom, zatim na senovitim vlažnim i plodnim ravnicama, ispod žbunova u listopadnim i planinskim šumama. Lako se može razlikovati od đurđevka po karakterističnom mirisu na beli luk, po kome je i dobio ime, a pojavljuje se krajem aprila i početkom maja.

Medveđi luk je dobio ime jer njegovu lekovitost koriste medvedi posle dugog zimskog sna kako bi isčistili želudac, creva i krv. Zbog izuzetnog lekovitog svojstva, koji je jači od običnog belog luka, sremuš se koristi u svežem stanju jer sa sušenjem gubi svojstva. Pozitivno utiče na pamćenje, sprečava nastanak arteroskleroze, povoljno utiče na želudac i creva, dobar je kod akutnog i hroničnog proliva, čak kada ga prate kolike, ali i kod crevnog zatvora do kojeg dolazi bilo zbog grčeva ili zbog njihove lenjosti.

Vino od sremuša je čudesan lek za starije osobe kojima su pluća puna sluzi i zbog toga imaju problema pri disanju (preporučuje se kod tuberkuloze pluća i vodene bolesti).

Sveže ubrani listovi se mogu koristiti kao salata, mogu se dodavati jelima, spremati kao spanać, pri čemu pročišćavaju bubrege i bešiku. Ukoliko se sveže odbrani listovi iz kojih ističe sok, premažu preko rane, one brže zarastaju. Pošto prečišćava krv, pomaže i kod oboljenja srca i krvnih sudova. Preporuka da iskoristite blagodeti prirode i proleća, ujedno napravite šetnju do obližnjeg zabrana ili izleta u šumu.

Autor: Gordana Rehak, Dipl.ing.

:: Lekovito bilje :: S R E M U Š (<i>Allium ursinum</i>) - MEDVEĐI LUK, DIVLJI BELI LUK ::