suncokret

Lekovito bilje

L I P A - Tilia europea


Čaj od lipe koristiti za grčeve u stomaku, ispiranje grla, nazeb i prehladu - Prirodni napitak protiv nesanice i za smirenje

Postoje dve vrste lipe bela i crna. Rastu kao drveće visoko do 20 m i imaju veoma lepu razvijenu krunu.

Listovi su nepravilnog oblika i po obodu nazubljeni. Bela lipa je sitnolista i rana, a crna lipa je krupnolista. Bela lipa cveta dve nedelje pre crne lipe, uglavnom u junu i julu, a cvetovi su raspoređeni u cvasti koje se nazivaju gronje.

Sitnolista lipa ima 5-16 cvetova u cvasti, a krupnolista od 2-7 cvetova.

Cvetovi su veoma prijatnog mirisa, bledožućkaste boje, sa velikom peteljkom koja je srasla sa priperkom.

Priperak je čvrst, kožast, bledozelenkaste boje. Ukusa je sladunjavog, sluzavog i po malo oporog.

Cvetovi se beru u početku cvetanja, kad se rascveta dve trećine cvetova u cvasti. Lipa se bere po lepom vremenu, suši na tamnom i promajnom mestu, ili u sušarama na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa. Sušenje treba obaviti brzo da bi se sačuvala žuto-zelena boja lipe.

Cvet lipe sadrži heterozide, sluzi, pektine, etarsko ulje, gume, šećere i žute boje. Koristi se u obliku čajeva kao sredstvo protiv grčeva u stomaku, protiv nazeba i prehlade, protiv nesanice i kao čaj za smirenje.

Čajevi se pripremaju na sledeći način:

Čaj protiv nazeba
Jedna šaka lipovog cveta stavi se u 1 l ključale vode. Nakon nekoliko minuta ključanja čaj se ostavi da odstoji 10 min. a zatim se procedi i zasladi medom. Čaj treba da ima lepu žutu boju i pije se vruć.

Čaj za ispiranje grla
Napravi se mešavina od 40 g cveta lipe i 60 g cveta kamilice. Jedna supena kašika mešavine prelije se sa 200 ml ključale vode i ostavi da odstoji 15-20 min. poklopljeno. Čaj se zatim procedi i njime ispira grlo nekoliko puta dnevno.

Čaj protiv nesanice
Napravi se mešavina od 10 g cveta lipe, 10 g cveta kamilice i 8-10 listova nane. Mešavina se prelije sa 250 ml vrele vode i ostavi da odstoji 15 min. zatim se procedi. Pije se zaslađen medom.

Čaj za smirenje
Napravi se mešavina od 60 g cveta lipe, 80 g cveta kamilice, 100 g korena valerijane i 100 g listova pomorandže. Dve kafene kašičice mešavine prelije se sa 250 ml vrele vode. Poklopljen čaj se ostavi da stoji celu noć, a zatim procedi i pije ujutro. Utiče na smirivanje napetosti.


Autor: Mirjana Đorđević, dipl. ing

:: Lekovito bilje :: L I P A - <i>Tilia europea</i> ::