suncokret

Lekovito bilje

Z O V A - Sambucus nigra

U narodnoj medicini cvet zove se koristi kao lek protiv bolesti u grudima, prehlade, bronhitisa i velikog kašlja. Zova smiruje nerve i ublažava glavobolju - Pekmez od zove je jako dobar jer čisti želudac, bubrege i bešiku, uklanja nervozne srčane smetnje, a ako se uzima kao večernji obrok olakšava san i otklanja nesanicu

Zova je samonikli žbun ili stablo, razgranato drvo visine do pet metara. U narodu se veruje da zova ima čudotvornu moć, jer je njen žbun stecište vila. U cara Trojana kozje uši svirala od zove otkrila je tajnu cara Trojana poverenu zemlji.

Zova raste uz rubove šuma, uz plotove i ograde, na zapuštenim mestima i tamo gde ima vlage. Cvetovi zove su beli u obliku cvasti vrlo složenog hemijskog sastava od alkoloida, etarskih ulja, biljnih šećera, smola, organskih kiselina i mineralnih soli. Plod zove je okrugla crna bobica sa crvenim sokom.

Cvet zove se bere sa peteljkom, to jest, ceo cvetni štit, u toku maja i juna, kad još nisu potpuno procvetali da se ne bi otresali prilikom branja. Odmah nakon branja cvet se suši, nanizan pa obešen, ili prostrt na čistom papiru. Osušen cvet ima lepu svetlo-žutu boju.

Plod zove su okrugle crne bobice, koje se beru kad sazru, to jest, u toku septembra. Bobice sadrže vitamine, šećere, organske kiseline, gorke materije i biljne boje.

U narodnoj medicini cvet zove se koristi kao lek protiv bolesti u grudima, prehlade, bronhitisa i velikog kašlja. Zova smiruje nerve i ublažava glavobolju.

Cvetovi i bobice zove koriste se za spravljanje različitih sirupa, sokova, pekmeza, čajeva, sirćeta i boje za kosu.

Cvetovi zove se mogu jesti i pohovani, što je pravi specijalitet.

Sirće od zove
1,5 kg bobica zove potopi se u 1,5 l vinskog sirćeta i ostavi da odstoji 10 dana. Nakon toga se u sirće stavi 800 gr žutog šećera, sačeka da se rastvori i prokuva se 10 minuta. Tada se vinsko sirće sa zovom procedi i čuva zatvoreno.

Sirup od zove
40 srednjih cvetova zove, 150 gr limuntusa, 5 l vode, 4 kg šećera. Cvetove zove, vodu i limuntus pomešati i ostaviti da odstoji 24 časa. Nakon toga se kroz gazu

Pekmez od plodova zove
Ovaj pekmez je jako dobar jer čisti želudac, bubrege i bešiku, uklanja nervozne srčane smetnje, a ako se uzima kao večernji obrok olakšava san i otklanja nesanicu.

Za ovaj pekmez je potrebno: 1 kg kaše od bobica zove, 800 gr šećera, 40 gr želatina i pola kašičice limuntusa.

Sveže bobice očistimo od peteljki, izgnječimo, kratko prokuvamo i ispasiramo. Zovi nedostaje pektin i kiselina pa se zato dodaje najpre 40 gr želatina i 200 gr šećera, pa se kuva 5 minuta i dodaje preostali šećer (600 gr), i pola kašičice limuntusa. Kuva se dok se pekmez ne zgusne.

Marmelada od zove
Ova marmelada se pravi od 600 gr kaše od zovinih bobica, 400 gr kaše od jabuka, 800 gr šećera i pola kašičice limuntusa ili soka od limuna.

Bistri sok od zovinih bobica
Potrebno je 5 kg zrelih bobica zove, 750 gr šećera i narendana kora od 1 limuna. Bobice se stave u emajliranu šerpu, pospu šećerom i struganom korom limuna i ostave da odstoje na hladnom mestu 2 sata. Zatim se procede u sokovniku. Od 5 kg bobica dobije se oko 3 litre bistrog soka, koji se prokuva i vruć sipa u flaše, i hermetički zatvori. Sok je dobar za lečenje kašlja i prehlade.

Boja za kosu
Još od rimskog doba poznato je da se čajem od suvih bobica, kosa boji u plavičastu nijansu, koja se preporučuje sedim osobama.

Zova je, dakle, riznica vitamina i organskih kiselina koji su skriveni u cvetovima i plodovima od kojih se pravi lekovita zimnica.


Autor: Mirjana Đorđević, dipl. ing.

:: Lekovito bilje :: Z O V A - <i>Sambucus nigra</i> ::