suncokret

Lekovito bilje

IVANJSKO CVEĆE - Galium

Postoji više vrsta ove biljke; takozvana broćanka ili prikrp (Galium aparine) buja na njivama, livadama i pored plotova, pa se zato seljaci protiv nje bore sredstvima za uništavanje korova. Dostiže visinu od 60 do 160 cm, ima krljuštaste lisne zametke i zeleno-bele cvasti. Uz pomoć povećih bodlji kojima je obrasla stabljika, ova biljka se "penje" i kači za dlake životinja te se zato zove još priljepačom i hvatavcem.

Pravo ivanjsko cveće (Galium verum), poznato i po imenima broćac, žuto ivanjsko cveće, gospin prostirač, gospina stelja i jovanova travica, češće raste u višim predelima, uspravno je, visoko 30 do 60 cm i ima zlatnožute cvetove koji mirišu na med. Beru se u julu, kada cvetaju.

Beli broćac ili belo ivanjsko cveće (Galium mollugo) ima žućkastobele nežne cvetove slične gipsofili (šlajer cveće) i blago opori miris meda, a može se veoma često naći na padinama i pored puta. Stabljika je u vreme cvetanja više horizontalna nego uspravna. - Sve navedene vrste ivanjskog cveća imaju približno ista lekovita svojstva ako rastu na istom staništu. Takođe se upotrebljavaju na isti način.

Ova lekovita biljka, mada je u prirodi vrlo rasprostranjena, sve se više zaboravlja. Međutim, upravo njoj bi trebalo da se pokloni velika pažnja u današnje vreme pošto kancerozna oboljenja uzimaju sve više maha. I ovde moram da naglasim da je lekovito dejstvo sveže upotrebljene biljke daleko jače i da se ona kod teških bolesti obavezno mora koristiti u svežem stanju. Izdanci belog ivanjskog cveća i zimi mogu da se nađu na površinama na kojima nema snega i pod suvom travom.

Čaj od ivanjskog cveća čisti bubrege, jetru, gušteraču i slezinu od materija koje izazivaju oboljenja. Ovaj čaj bi svakodnevno trebalo da pije onaj kome su obolele limfne žlezde. Dobar je i protiv bledila, vodene bolesti i probadanja u slabinama. Kada se primenjuje spolja, ovaj veoma brzo pomaže kod svih kožnih bolesti, rana, potkožnih čireva i mitesera. Osim toga, umivanje toplim čajem pomaže da opuštena koža lica ponovo postane jedra i zategnuta. Sveže isceđen sok od ivanjskog cveća koristi i kada se obolela mesta na koži namažu njime i ostave da se osuše.

U narodnoj medicini se ivanjsko cveće preporučuje i kod epilepsije, histerije, horeje (grčenja mišića usled kojeg nastane čudno kretanje udova ili trupa, glave i lica - prim. prev.), nervnih bolesti, zastoja urina i tegoba kod peska i kamena u bubregu. Čaj pomaže kod gušavosti ako se tokom dana grlo energično ispira njime. Jedna žena mi je ispričala kako se čajem od ivanjskog cveća oslobodila ne samo guše nego i oboljenja štitaste žlezde.

Svake godine u jednoj banji u kojoj se primenjuju terapije po Knajpu, viđam jedan bračni par, moje poznanike iz bečkog predgrađa Medling (Wien/Modling). Kada smo se sreli 1979. godine, primetila sam da je žena obolela od gušavosti. Nije htela da se podvrgne operaciji jer se plašila. Savetovala sam joj da se leči ivanjskim cvećem: popareno, ono se u toplom stanju koristi za duboko ispiranje grla, i to što je više puta moguće u toku dana.

U februaru 1980. smo se opet sreli u Knajpovoj kući i, gle, žena više nije imala guku! Presrećna, ispričala mi je da joj je muž češće donosio sveže ivanjsko cveće i da je od početka osećala kako joj se guka postepeno smanjuje da bi najzad potpuno nestala.

U poslednje vreme sve je više slučajeva oduzetosti glasnih žica. Ovde je najverovatnije reč o virusnom oboljenju. Grgotanje i ispiranje čajem od ivanjskog cveća donosi brzu pomoć. Po mišljenju švajcarskog paroha Kinclea ovaj čaj je pouzdano sredstvo kod najtežih oboljenja bubrega računajući i gnojnu upalu istog organa, čak i onda kada svi drugi lekovi zakažu. Naročito dobar efekat daje ivanjsko cveće kada se u istim količinama pomeša sa šumskom zlatnicom i žutom mrtvom koprivom. Dejstvo čaja od ove mešavine vidljivo je za veoma kratko vreme. Kincle govori o periodu od 14 dana. Čaj se samo popari i na tašte popije najpre pola šolje 30 minuta pre doručka, dok ostatak treba piti tokom dana u gutljajima. Kod veoma teškog oboljenja piti četiri šolje čaja dnevno.

NAČINI UPOTREBE IVANJSKOG CVEĆA

Pripremanje čaja: jednu punu malu kašiku popariti sa četvrt litre vode i ostaviti da odstoji kratko vreme.

Sveži sok: sveže ivanjsko cveće se opere i još vlažno iscedi u sokovniku.

Spravljanje masti: sveži sok se pomeša sa maslacem sobne temperature. Čuva se u frižideru.

U ranija vremena je ivanjsko cveće bilo veoma cenjeno kod žena koje su imale tegobe sa matericom.

Stavljano je u krevet porodilje pre odlučujućeg trenutka kako bi porođaj bio lakši. Ovo verovanje se kasnije prenelo na devicu Mariju. Ivanjsko cveće je kao "slamaricu" majka Božja uzela za svoju svetu postelju. Po jednom drugom predanju, ona ga je kao meko jastuče stavila u kolevku maloga Hrista. Jedna šleska legenda glasi: sveta devica je "Marijinu slamaricu" uzela zato što jedino nju magarac ne bi pojeo. To je tačno. Iako krave vole ivanjsko cveće, svinje i magarci ga odbijaju.

Paroh Kincle u svojim spisima priča o jednom 45-godišnjem čoveku koji je imao teško oboljenje bubrega koje se sve više pogoršavalo. Na kraju je jedan bubreg morao da mu se izvadi. I drugi je bio zagnojen i nije više mogao da radi kako treba. Onda je bolesnik počeo da primenjuje terapiju ivanjskim cvećem. Pio je 4 šolje čaja od navedene mešavine ivanjskog cveća, šumske zlatnice i žute mrtve koprive. Češće bi otpio po gutljaj i najzad se sasvim izlečio. Ista čajna mešavina koristi se i kod atrofije bubrega i drugih težih bubrežnih oboljenja.

Dok poznati austrijski botaničar Rihard Vilfort (Richard Willfort) u svojoj knjizi Zdravlje iz lekovitih biljaka ukazuje na to da je čaj od ivanjskog cveća, kada se pije i u isto vreme koristi za ispiranje, izvrstan lek protiv raka jezika, isto kao i sveže isceđen sok pomešan sa maslacem i da pomaže kod zloćudnih tumora svih vrsta i kanceroznih oboljenja kože, dr Hajnrih Nojtaler (Heinrich Neuthaler) u "Knjizi o lekovitom bilju" o ivanjskom cveću piše sledeće: "Belo ivanjsko cveće se i danas u nekim krajevima preporučuje protiv raka, zla kojem se ne može dovoljno efikasno stati na put."

U vezi sa tim bih vam, moji cenjeni čitaoci, izložila sopstvena iskustva sa ivanjskim cvećem, pa vi prosudite sami. Pre otprilike deset godina saznala sam da je jedan zubni lekar iz Linca oboleo od raka jezika. Posle operacije je veoma omršavio i morao je da otputuje u Beč radi zračenja. Savetovala sam mu grgotanje čajem od ivanjskog cveća. Već posle nedelju dana sam saznala da zračenja u B e č u nisu potrebna i da se bolesnik oporavlja. Za kratko vreme on je ozdravio.

Nešto kasnije sam saznala za jednu 28-godišnju ženu koja je takođe bila obolela od raka jezika. Savetovali su joj da konsultuje jednog lekara iz Koruške. On joj je obećao daće je potpuno izlečiti u roku od pet godina i dao joj je lekoviti čaj koji mi je bolesnica jednom prilikom pokazala.

Prepoznala sam čaj od ivanjskog cveća. Da bih je poštedela velikih troškova putovanja u Korušku i ostalih troškova kojima bi žena bila izložena, pokazala sam joj ivanjsko cveće u prirodi kako bi i sama mogla da ga skuplja. Izlečila se od teške bolesti.

Još jedan primer: bio je kraj marta kada mi je mlada žena iz Beča pričala da je njena 63-godišnja majka teško bolesna i da joj predstoji druga po redu operacija, zakazana za 19. april. Bolesnici je, naime, šest meseci ranije iznenada izrastao zloćudni tumor na grlu. Lekar je prećutao istinu pred njom i rekao joj da je obolela od gušavosti, što je i bilo opravdanje da se pristupi prvoj operaciji. Šest meseci je bilo sve u redu. A onda su, kako je pričala mlada žena, kod njene majke nastupili žestoki bolovi u levoj ruci koji su trajali danonoćno. Ruka joj je bila natekla i zajedno sa šakom postala neosetljiva, tako da bolesnica ni hartiju nije mogla držati. Da bi joj makar bolovi postali podnošljiviji, primarijus, koji ju je prvi put operisao, predložio je i drugu operaciju koja je, kao što je rečeno, trebalo da usledi 19. aprila. Bilo je predviđeno da joj on razdvoji jedan živac koji se nalazi između vrata i ključne kosti. Lekar je rekao da sa medicinskog aspekta druge pomoći nema. Uprkos tome, ja sam ženi savetovala da pije čaj od ivanjskog cveća i da njime ispira grlo. Osim toga, preporučila sam joj jedan mešoviti čaj koji sprečava razvoj kanceroznih ćelija a sastoji se od 300 g nevena, 100 g hajdučke trave i 100 g koprive (1,5 1 na dan, svakih 20 minuta po jedan gutljaj) i, uz to, utrljavanje masti od ivanjskog cveća. Možete zamisliti koliko sam se iznenadila i obradovala kada sam saznala da su bolovi nestali već posle četiri dana. Do 19. aprila su i šaka i ruka bolesnice ponovo bile osetljive i opet je mogla da ih pokreće. Primarijus je bio vidno izne- nađen kada ga je ćerka ove bolesnice zamolila da odustane od druge operacije. Bilo je očigledno da je na njega dubok utisak ostavila priča o lečenju lekovitim biljkama koje muje verno opisala. Rekao je: "Neka vaša majka nas- tavi tako!" Posle izvesnog vremena sam saznala da se žena, kako su mi doslovce rekli, oseća sjajno i da već obavlja uobičajene poslove u domaćinstvu svoje šestočlane porodice.

Izlečenje je moguće i kod zloćudnih tumora. U poslednje vreme sve je više tvrdokornih; kožnih bolesti koje se pokazuju kao tamne, oštro ograničene hrapave mrlje. Ovde je verovatno reč o zaraznoj bolesti. U ovom slučaju uspešno je lečenje svežim sokom od ivanjskog cveća i mašću od nevena. Dodatno se obavezno upotrebljava čaj od mešavine nevena, koprive i hajdučke trave koji pročišćava krv.

Jedna žena iz Gornje Austrije je na nepcu imala čvor koji je stvarao užasne bolove u celoj usnoj šupljini. Posle četiri dana ispiranja čajem od ivanjskog cveća čvor je nestao, a sa njim i svi bolovi.

Tvrdnja da je upotreba ivanjskog cveća kod ovakvih bolesti besmislica, ne može, dakle, da se podrži. Izvesno je da lekovite biljke nisu ono jedino što pomaže, tu je i svemoć Boga koja učestvuje u ozdravljenju. Najzad, sve je u Božjim rukama!


(Preuzeto iz knjige: "Zdravlje iz Božje apoteke"; Saveti i iskustva u lečenju s lekovitim biljem; autor Marija Treben; MK Panonia, Novi Sad, Mavrica, Celje 1997.; CIP-Katalogizacija u publikaciji Biblioteka Matice srpske, Novi Sad)

:: Lekovito bilje :: IVANJSKO CVEĆE - <i>Galium</i> ::