suncokret

Mehanizacija i oprema

SAVETI ZA KUPOVINU POLOVNOG TRAKTORA

Novo ili polovno? Ovo pitanje se neizbežno postavlja prilikom kupovine traktora. Da bi dugo uživali u polovnjaku proverite temeljno stanje te mašine.
U prilog polovnom traktoru ide niža kupovna cena. Kod opremljenosti se u zavisnosti od situaciji moraju napraviti određeni kompromisi, a potreba za popravkom i servisiranjem dodatno povećavaju troškove polovnjaka u odnosu na novi traktor.

Snaga traktora i održavanje motora
Kod kupovine je potrebno odabrati adekvatnu snagu motora. Kupovina prejakog traktora - samo zbog niže cene - će se kasnije negativno odraziti kroz povećanu potrošnju goriva. Preslaba motorizacija mašine će dovesti do smanjenja efikasnosti
rada.

Motor kao pokretač traktora je jedna od najbitnijih komponenti. Ako tu nastanu štete, troškovi su uglavnom visoki. Optička kontrola motora ne obuhvata samo traženje mesta gde curi ulje, nego i ispitivanje pokvarenih ili oštećenih lamela kod hladnjaka, kao i provera filtera. Upadljivi zvuci i šuštenje motora, naročito prilikom ubrzanja traktora ili opterećenja, ne bi smeli da se pojave prilikom testiranja vozila. Prilikom paljenja traktora se može odmah proveriti startno ponašanje motora.

Ako Vam je ponuđeno merenje učinka kardana, iskoristite tu mogućnost. Učinak kardana bi trebalo da bude oko 10-15% (u zavisnosti od norme merenja učinka motora) ispod navedene snage motora.

Menjač prikladan za primenu traktora
Ako se traktor koristi samo za manevrisanje prikolice, sasvim je dovoljan običan manuelni menjač. Ako se izvode specijalni radovi koji zahtevaju fino prilagođavanje brzine, onda je bestepeni kontinualni menjač pravi izbor. Kod manuelnih menjača je bitno da postoji što ravnomernije raspoređivanje radnih brzina od 4 do 12 km/h. Za ulične vožnje stručnjaci preporučuju da brzina najmanje brzine u najvećoj grupi bude ispod 10 km/h. Ovo omogućava vožnju uzbrdo pod teretom u istoj grupi brzina. Kod čestih uličnih vožnja se preporučuje menjač kod kojeg se postiže krajnja brzina sa nižim brojem obrtaja.

Menjač treba da bude lak za rukovanje i ručka treba da pliva u prostoru. Ako prilikom probne vožnje nastanu sumnjivi zvuci kod menjanja brzina, to može da bude naznaka problema sa menjačem, posebno kod sinhronizacija. Kuplung se najbolje da proveriti vožnjom u nekoj srednjoj brzini. Ako kuplung legne, sve je u redu, a ako šlajfuje duže vreme kod menjanja brzina, njegov vek trajanja je istekao.

Dubina profila pneumatika
Kod pneumatika je presudna preostala dubina. Ako su pneumatici kompletno izvoženi, kupac kod većih dimenzija mora da računa sa nekoliko hiljada evra za nove pneumatike. Takođe je potrebno razjasniti pitanja širine pneumatika kod primene u rednim kulturama.

Ako traktor poseduje podesive felne, moguća je promena širine.
Optička kontrola spoljašnosti i unutrašnjosti pokazuje moguća oštećenja pneumatika. Ako su pneumatici nejednako korišćeni, preporučuje se provera podešavanja trapa. Ako je u dosadašnjem korišćenju traktora jako opterećena prednja osovina, npr. prednjim utovarivačem, potrebno je kontrolisati, treba je proveriti. Isto važi i za pokretljive delove volana.

Snaga podizne konzole
Podizna konzola treba da ima dovoljno snage da podigne sve uređaje za setvu. Troprazni plug sa težinom od 800 do 1200 kg zahteva konstantnu podiznu snagu od 1800 do 2400 daN.

Neophodno je razmisliti da li je potrebna prednja podizna konzola sa kardanom za prednje setvene uređaje ili čak prednji utovarivač.

Najčešće se može naknadno instalirati dodatna oprema na traktor, ali će to prouzrokovati dodatne troškove.

Zatečeno stanje i istorija održavanja
Prvi utisak najčešće otkriva mnogo o istoriji traktora. Ako su primetna ulubljenja ili rđa na karoseriji, kao i curenje ulja na više mesta, to je znak upozorenja. Ako je prvi utisak pozitivan, potrebno je preciznije proveriti najbitnije komponente
polovnog traktora.

Radni sati
Prilikom kupovine polovnog traktora se postavlja pitanje koliko će ga često koristiti novi vlasnik. Ako se koristi privremeno, u obzir može doći i traktor sa puno radnih sati. U suprotnom je preporučljivo tražiti model sa malo radnih sati, npr. mašinu za demonstraciju.

Sa rastućim brojem radnih sati se povećava i verovatnoća budućih popravki. Za traktor koji je prešao vek trajanja, za koji se često navodi 10.000 radnih sati, popravke mogu koštati od 50 do 70% vrednosti nove mašine.

Rezervni delovi i servis
Ako se traži često prodavani model polovnog traktora, ne treba očekivati problema sa raspoloživošću rezervnih delova. Kod egzotičnih modela, čiju je proizvodnju možda obustavio proizvođač, kupcu se preporučuje da unapred proveri raspoloživost rezervnih delova i servisera tih traktora. Čemu služi jeftin polovni traktor ako se ne može popraviti?

Stari prospekti i izveštaji o testiranju
Stari prospekti ili uputstva za korišćenje poslužiće kao informacije o traktoru. Pored publikacija proizvođača pomoći će i nezavisni izveštaji o testiranju.

Evropska berza sa preko 9.000 polovnih traktora na "AgroPijaca – Portalu za poljoprivrednu mehanizaciju" www.agropijaca.com mogu da se pogledaju preko 9.000 polovnih traktora svih poznatih svetskih proizvođača u više evropskih zemalja. Kupovina polovnog traktora u inostranstvu - iako to iziskuje troškove putovanja – može da bude isplativ posao. U zemljama bližeg i daljeg okruženja kao što su Mađarska i Austrija je velika ponuda kvalitetnih i jeftinih polovnih traktora sa bogatom dodatnom opremom.

Polovni traktori mogu da budu jeftina alternativa novim traktorima. Ako pneumatici imaju nejednaku istrošenost, preporučuje se provera trapa.

Pogled ispod haube se najčešće isplati!

Pre kupovine polovnog traktora se preporučuje da se traktor dobro pogleda i da se uradi probna vožnja.

Autor: Nemanja Gagić
Izvor: AgroPijaca

:: Mehanizacija i oprema :: SAVETI ZA KUPOVINU POLOVNOG TRAKTORA ::