suncokret

Pčelarstvo

MULTIVITAMINSKI PČELINJI PROIZVOD ZA DUG ŽIVOT: MATIČNI MLEČ

Matični mleč je multivitaminski proizvod veoma komplikovanog sastava i dosad nije pronađena nijedna materija koja sadrži tako veliki i različit broj vitamina. Po svom delovanju mleč je sličan hormonima koji imaju najveći uticaj na mehanizam najsloženih životnih procesa. Sam, ili u kombinaciji sa medom, mleč ima veliku terapijsku vrednost za očuvanje vitalnosti ljudi, usporavanje starenja i produženje života.

Lekovitost mleča
Mleč deluje antivirusno, antimikotično, baktericidno, pa je iz tih razloga i njegova primena u narodnoj medicini vrlo široka: od astme, anemije, arterioskleroze, preko čira želuca, ciroze jetre, krvnih sudova, nesanice, seboreje, bolesti srca, hipotrofije kod dece, šećerne bolesti, šizofrenije, do jačanja organizma, usporavanja starosti i slično, zatim u kozmetici, pa i stočarstvu - za ubrzanje rasta i poboljšanja kvaliteta mesa i jaja.

Čuvanje mleča
Mleč se mora čuvati u hermetički zatvorenim teglama ili flašicama od tamnog stakla, na niskim temperaturama (-20°C) ili mešanjem sa kristalisanim medom u odnosu 1:1 do 1:100, pa držati u frižideru. Najbolje je čuvati ga na temperaturi od -10 do -18 stepeni ili ga liofilizacijom na niskoj temperaturi (minus 32-40°) pretvoriti u prah.
Pri nabavci mleča treba paziti, jer se, s obzirom na visoku cenu, ovaj proizvod često falsifikuje dodavanjem meda, šećernog sirupa, mlevenih pčelinjih larvi i sl.

DOZE I NAČIN UZIMANJA MLEČA

Odmah treba napomenuti da se mleč ne koristi u čistom obliku, već uvek u kombinaciji sa drugima materijama u različitim količinama i odnosima.
Svež mleč u dozama od 10 do 100 mg rastvoren u alkoholu ili vodi, koji se stavlja pod jezik, jednom dnevno a samo u težim slučajevima dva puta.
Svež mleč, sa prethodno kuvanim mednim sirupom u odnosu 250 mg mleča prema 120 mg sirupa, u ampulama od 5 ml, uzima se u dozi od 1-2 ampule dnevno.
Svež mleč rastvoren u alkoholu koncentracije 40-45% (jednak odnos alkohola i vode), u odnosu 1:20 (jedan gram mleča sa 20 ml razblaženog alkohola), u dozama po 5-10 kapi, dnevno 4 puta.
Mleč u tabletama spravljenim od 0,5 grama grožđanog šećera i 1-2 kapi prethodno prokuvanog meda sa 2 grama mleča. Dnevna doza - po 1 tableta.

Bilo koji od ovih oblika primenjenog mleča upotrebljava se tako što se stavi pod jezik i drži da se apsorbuje. Uzima se ujutru na 1/2 sata do 1 sat pre jela. Postoji i mleč u obliku rektalnih svećica (5mg mleča u svećici, za primenu kroz anus, posebno kod dece). Radi što pravilnijeg korišćenja, uz lek obično ide i uputstvo za primenu.
Pri korišćenju mleča strogo voditi računa o količini s obzirom da on jako ubrzava metabolizam.

VAŽNI RECEPTI
 
Anemija (malokrvnost)
Svakog dana uzimati po 30 mg mleča stavljanjem pod jezik. Terapija traje 8 do 10 dana. Odnosi se samo na anemiju nastalu gubljenjem krvi.

Apetit
U toku dužeg vremenskog perioda uzimati po malo mleča u kombinaciji sa polenom (cvetnim prahom).

Arterioskleroza
Svakog dana uzimati po 20-30 mg liofilizovanog mleča u obliku svećica. Ne preporučuju se veće doze, naročito ne posle 20 časova, jer se može javiti uznemirenost i remećenje sna.

Astma (bronhijalna)
U početku terapije uzeti dozu od 50 mg mleča dnevno, a u težim slučajevima i 100 mg, i to u mešavini sa medom (1 g mleča sa 230 g meda kristalnog). Od spremljene i ujednačene mešavine uzimati po 1 kašičicu plastičnu, na 1 sat pre doručka. Terapija traje 20 dana, a ponavlja se u 2-3 ciklusa tokom godine.
Uzeti nekoliko puta u toku dana mešavinu 200 g kristalisanog meda i 4 g mleča (odnos 50:1), po 1 kašičicu oko 10 sati pre podne (2 sata posle doručka). Terapija traje 2 nedelje. Stavljati pod jezik mleč u dozi od 50 do 100 mg dnevno.

Želudac (čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu)
U toku dana uzimati mešavinu mleča i meda u toku 30 dana.

Jačanje organizma
U 250 g kristalisanog meda dobro umešati 1 g mleča, pošto se prethodno u čistoj šoljici mleč razredi sa malo meda, pa sa malo više, a zatim doda ostaloj količini meda i dobro izmeša. Čuva se na hladnom mestu u tegli sa tamnim staklom a uzima 2-3 puta dnevno po jedna kašika. Posebno se preporučuje rekovalenscentima i kod opšte slabosti.

Jetra (hepatitis, ciroza)
Uzimati dnevno 2-3 puta po jednu kašičicu meda sa mlečom u šolji mleka ili čaja.
Svakodnevno, ujutru pre doručka uzeti 50 g meda i po kašičicu (1 g) mleča, a posle ručka kašiku mešavine meda i polena.

Krvni sudovi (spazma i arterioskleroza)
U toku 10-15 dana uzimati po 20-30 mg liofilizovanog mleča (mleča u prahu), čime se otklanja spazma, poboljšava san i pamćenje, kao i radna sposobnost.

Krvni pritisak (snižavanje)
U toku 10 do 20 dana uzimati dnevno 2-3 tablete sa sadržinom 10-20 mg mleča.

Nesanica
U toku 10-15 dana dnevno uzimati po 20-30 mg mleča (liofilizovanog). Doprinosi i smanjenju procenta šećera u krvi.

Seboreja
(i druga oboljenja kože)
Koristiti 0,5%-tni aerosolni rastvor mleča ili maske sa mlečom.

Srce (poremećaj u snabdevanju krvlju)
U toku 5-7 dana svakodnevno 3-4 puta stavljati pod jezik do 10 mg suvog mleča.

Starenje (usporavanje starenja)
Uzimati malo mleča sa medom i polenom ili njegove preparate sa vitaminom E, lecitinom ili čist mleč. Dnevno uzimati do 60 mg mleča (tablete) ili injekcijama u fiziološkom rastvoru, intramuskularno, jednom dnevno.

Stenokardija (i za rekonvalescente od infarkta)
Svakodnevno 2-4 puta stavljati pod jezik po 1 Apilak tabletu od 10 mg mleča. Terapija traje 3-4 nedelje. Lek se priprema tako što se mleč izvađen iz matičnjaka meša sa grožđanim šećerom u prahu (glukozom) u odnosu 1:25, zatim se doda malo meda, pa se od te smeše prave tablete (pastile).

Hipotrofija (poremećaj kod dece u ishrani i razvoju)
Deci do 2 godine davati mleč u vidu svećica sa 5 mg suve materije (15 mg mleča) 2-3 puta dnevno, a starijoj deci po 2 tablete sa 10 mg mleča, i to pod jezik 2 puta dnevno. Terapija traje 1-3 meseca. U ovom slučaju posle trećeg dana dolazi do poboljšanja apetita, iščezavaju podrigivanje i povraćanje, normalizuje se san, a posle 15 dana povećava se težina u proseku za oko 200 g.
U toku 7-10 dana 3 puta dnevno dati detetu mleč u obliku čepića sa po 5 mg, stavljanjem u anus.
U toku 11-60 dana davati detetu mleč izmešan sa medom ili šećernim sirupom (oralno), rastvoren u alkoholu ili osušen u vakumu, 8-10 mg dnevno.

Šećerna bolest (dijabetes)
Jednokratno uzimati tabletu mleča (20 mg).

Šizofrenija (i druge psihičke smetnje)
Uzimati mleč u svežem stanju, sa medom ili tabletama (u Rusiji pod nazivom Aspiserum), dva puta dnevno po 10 mg, stavljanjem pod jezik.

Autor: Branislava Gršić
Izvor: "Sremska poljoprivreda"

:: Pčelarstvo :: MULTIVITAMINSKI PČELINJI PROIZVOD ZA DUG ŽIVOT: MATIČNI MLEČ ::