suncokret

Pčelarstvo

PČELINJI VOSAK

U narodnoj medicini pčelinji vosak se koristi gotovo isto toliko koliko i med. Poznato je da se u stara vremena, posebno je to bio običaj kod starih Slovena, nije polazilo na put bez malo meda i voska.
Vosak je od davnina poznat i po tome što dugo drži sitost. Prepričava se da su ljudi u ratovima preživljavali tako što su danima žvakali po parče voska.

No, vosak se ipak ne tretira kao hrana, već pretežno kao lek, ali i kao kozmetičko sredstvo. Vosak ima široku upotrebu u raznim industrijskim granama. On se smatra univerzalnom sirovinom, jer se može koristiti za oko 2.000 različitih namena.

U praksi se najčešće koristi za izradu voštanih saćnih osnova (čime se ubrzava i usmerava izgradnja pčelinjeg saća), zatim u proizvodnji voštanica (sveća), u industriji kablova, tkanina, kože, hartije, aviona, automobila, u hemijskoj staklarskoj i optičkoj industriji, u vajarstvu i slikarstvu, za spravljanje masti za parket, itd. U poljoprivredi se koristi za spravljanje kalem voska.

U narodnoj medicini on se koristi za spravljanje lekovitih masti, flastera, kremova, voštano-mlečnih bombona,     izradu kozmetičkih preparata. U traumatologiji se koristi posle skidanja gipsa. Vosak se koristi kod opekotina, sportskih povreda i u plastičnoj hirurgiji. On, inače, širi krvne sudove i podstiče cirkulaciju krvi.
Čist ili u kombinaciji sa lekovitim biljem, od davnina, veoma se uspešno koristi u narodnoj medicini.
Upotrebljava se lokalno, a najčešće se stavlja na zglobove, kičmeni stub (kičmu), krsta i sl.

Kako prepoznati prirodni vosak

Pri kupovini voska, treba znati da, po kvalitetu, vosak može biti:
- prvog kvaliteta, koji je bele, ili svetlo žute boje, bez primesa, prijatnog mirisa na med, dobijen iz saća sa okvira građevnjaka,
- drugog kvaliteta, koji je žute, do svetlo mrke boje, bez primesa. On može biti malo neujednačen po boji, tamniji u donjem delu do 1/3 debljine.
- trećeg kvaliteta, koji je sive mrke, ili tamno mrke neujednačene boje, sa tamnim slojem do 1/2 debljine formata. To je vosak dobijen prilikom prerade, oštećen vosak i presovan od voskovarine.

Smatra se da je vosak kvalitetniji ukoliko je svetlije boje. Inače, prirodni vosak se poznaje po tome što pri zagrevanju u vodi ispliva na površinu, dok se primese talože na dno suda, ili lebde u vodi. Prirodni vosak (pčelinji) pri gnječenju pod prstima postaje elastičan, ali i ne klizav, ne razmazuje se i pri razvlačenju se ne kida, pri žvakanju se ne lepi za zube, a pri struganju stvara spiralne listiće (šuške, trake), ujednačene i zrnaste strukture i odgovarajuće je svetlo žute do mrko žute boje, bez primesa sa strane. Pri udaru čekićem, prirodni vosak se rastroši, a pri hlađenju ima talasastu površinu i blago ispupčenje. Stavljen u vrelu peć, gori bez ostatka i odaje prijatan miris. Svako odstupanje od navedenih osobina ukazuje na falsifikovan vosak.

Ako je vosak mešan s parafinom, pri gnječenju je sjajan i pogodan za mazanje, a njegove dve loptice se ne mogu prilepiti. Ukoliko vosak ima stearina, gubi plastičnost, dok pri dodatku kalafonijuma postaje lepljiv za prste. O svemu ovome treba voditi računa pri nabavci voska.

Napomena: do upotrebe vosak se mora čuvati u prohladnim i suvim prostorijama!

PRIPREMA VOSKA ZA TERAPIJU

Pri pripremi voska za terapiju, njegove ploče se prethodno isitne na komadiće, a zatim se tope u posudi sa dvostrukim dnom ili se stave u manju posudu, a ova onda u veću sa zagrejanom vodom. Ukoliko je vosak krt i posan, mora mu se dodati nešto voštanog ulja (na 4 kg voska jedan litar ulja), kako bi bio mekan, savitljiv, mastan na dodir, da dobro upija i drži toplotu i da ne depilira kožu pri skidanju. Takođe, pri pripremi za upotrebu, mora se voditi računa da u posudu sa voskom ne dospe ni kap vode, jer ona kasnije može da opeče kožu.

Pre stavljanja voska, mesto na koje se stavlja treba pripremiti: dobro oprati i osušiti (ako treba i obrijati), a posle skidanja obrisati upijanjem, nikako trljanjem. Debljina sloja pri stavljanju može biti od 0,5 do 1,5 cm, a vreme držanja oko 30 minuta.
Odmah po stavljanju voska na zglob, u prvih 10 minuta, temperatura (toplina) je najveća, dok je poslednjih 15 minuta prijatna, a zatim se vosak hladi i zateže, mada se toplina i dalje zadržava, ali niža nego ranije, dok zglob postaje pokretljiviji i dozvoljava dalje potrebne vežbe, koje su sastavni deo terapije.

Posle upotrebe, skidanja voska sa obolelog dela: treba ga staviti u posudu gde će se zagrevati do sto stepeni i postati tečan; u tom slučaju će iz njega ispariti kapi znoja ili vode, ako su do njega došli tokom upotrebe, a zatim ostaviti da se ohladi do ponovne upotrebe, do koje može doći čim se stvori skrama na površini, jer je to momenat kad je postignuta temperatura pri kojoj se primenjuje u terapiji.

 

RECEPTI

Astma
Na svaki sat u toku dana, po 15 minuta, žvakati pola kašičice medno-voštanih poklopaca.

Varenje (poboljšanje varenja)
Žvakati voštanu masu pčelinjeg saća iz koga je isceđen med. Dobro je i za sluzokožu organa za disanje.

Grip, nazeb, sinusi (preventiva)
Svakog dana prožvakati po zalogaj saća i uz svaki obrok uzeti po dve kašičice meda, vodeći računa i o pravilnoj ishrani.

Groznica (senska)
U toku tri-četiri nedelje svakog dana, tri puta po 10-15 minuta, žvakati parče čistog pčelinjeg voska ili saća sa medom. Pored toga, pre doručka i pred spavanje uzimati mešavinu dve kašičice meda i dve kašičice jabučnog sirćeta, razmućenih u čaši vode.

Zubi-desni, (karijes, oštećenje zubne gleđi)
Nekoliko puta u toku dana, po 10-15 minuta, žvakati medno saće, a još bolje deluje žvakanje žvake proizvedene na bazi voska sa dodatkom nekih materija koje sprečavaju stvaranje zubnog kamenca, a povoljno utiču na varenje.

Rane
Uzeti šoljicu isceđenog soka iz svežih listova i cvetova nevena, dve šoljice svinjske masti, pola šoljice voska, pa sve staviti na vatru i mešati dok se masa ne ujednači, a zatim koristiti za mazanje rana, otečenih žlezda, guka, krasta i osipa. Pored toga, u toku dana piti čaj od listova i cveta nevena.
U slučaju gnojnih rana: zagrejati vosak, rastanjiti ga do oblika lepinjice i staviti na ranu. Ponavljati dok se rana ne očisti od gnoja.
Za sveže rane (i stare) : Uzeti 100 gr maslinovog ulja, 8 gr žutog voska, 20 gr bele crnogoričine smole, 1 gr tamjana i 1,5 gr neslanog maslaca, sve dobro izmešati i staviti da vri oko 10 minuta (uz stalno mešanje i skidanje pene), a zatim, kad se ohladi, namazati na čisto pamučno platno i previti preko rane.

Kašalj
Tri puta dnevno, po 10 minuta, žvakati voštano saće s medom.

Koleno (otok)
Ujutru i uveče staviti na koleno oblog od pčelinjeg saća.

Nos i grlo
U cilju čišćenja: svakog sata u toku dana žvakati pola kašičice voštanog saća s  medom, oko 10 minuta.

Pupak novorođenčeta
Zagrejanu lopticu voska stanjiti do oblika metalnog novčića i priviti na pupak novorođenčeta za vreme kupanja, odnosno pre kupanja, a ukloniti posle kupanja.

Reuma
Pčelinji vosak lagano zagrevati, uz dodatak maslinovog ulja, zatim napraviti smešu u obliku lepinje i priviti na oboleli deo tela da stoji preko noći.

Sinusi
Obložiti sinuse blago zagrejanim voskom i ostaviti da tako stoji preko noći. Terapija traje 7 dana.
Komadić saća (veličine gume za žvakanje) uzimati četiri do šest puta u razmacima od po jednog sata, u toku dana, žvakati oko 10-15 minuta, pa ostatak izbaciti.

Uši (začepljenje i zujanje)
Komadić belog pamučnog platna (ili lanenog) saviti u vidu fišeka i pri dnu odseći tako da ostane mali otvor (rupica), zatim potopiti u rastopljeni vosak, ohladiti, pa vrh fišeka staviti u uvo i gornji deo zapaliti šibicom. Fišek zatim pridržavati sve dok ne sagori na 5-6 cm od uva, kada se fišek izvuče, a u uvo stavi komadić vate.

Usne (ispucalost)
Mazati ispucale usne pomadom koja se pravi tako što se dobro izmešaju: 50 gr belog voska, 50 gr lanolina, 2 gr vazelinskog ulja i 0,5 gr ružine vodice (esencije).

Autor: Branislava Gršić
Izvor: "Sremska poljoprivreda"

:: Pčelarstvo :: PČELINJI VOSAK ::