suncokret

Pčelarstvo

PROPOLIS: PRIRODNI ANTIBIOTIK

PROPOLIS, smola prijatnog mirisa i tamnosmeđe boje, iako sporedni proizvod pčela, brzo je zauzeo svoje mesto u narodnoj medicini. Njegovo korišćenje potiče od davnina. To je prirodni antibiotik neškodljiv za čovečiji organizam, izuzev retkih alergičnih reakcija. Propolis se uglavnom sakuplja krajem leta i u jesen, a retko kad i u proleće.

LEKOVITA VREDNOST PROPOLISA

Propolis ima baktericidne i bakteriostatične osobine. Deluje protiv mikroba, gljivica, virusa, zapaljenja. Ima i antiseptični uticaj: sprečava rastenje biljaka i klijanje semena, stimuliše regeneraciju tkiva, povećava otpornost organizma. U narodnoj medicini se odavno koristi protiv astme, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, raznih srčanih oboljenja, gnojnih rana, opekotina, žuljeva, pa i malignih tumora. Sve više se koristi i u veterinarskoj medicini.
Češće se u prodaji može naći alkoholni ekstrakt (tinktura) propolisa. On se priprema tako što se propolis stavi u bocu od tamnog stakla i prelije 96%-tnim alkoholom (etanolom). Boca se dobro zatvori, čuva na sobnoj temperaturi uz povremeno mućkanje i posle nedelju dana sadržaj se procedi. Osim 10%-tnog rastvora za oralnu i spoljnu primenu mogu da se koriste i 15%-tni, 20%-tni i 30%-tni rastvori, a u stomatologiji najčešće 2%-tni i 4%-tni rastvori.

Za unutrašnju (oralnu) primenu najčešće se preporučuje 15 do 20 kapi na kocki šećera, ili u vodi, mleku, limunadi, čaju, dva do tri puta dnevno. Dužina uzimanja zavisi, konkretno, od zdravstvenog stanja korisnika. Redovna upotreba propolisa može poboljšati odbrambene sposobnosti organizma, poboljšati cirkulaciju i regulisati krvni pritisak. Kod hroničnih oboljenja želuca i creva npr. može da se koristi 2%-tni alkoholni ekstrakt, 20-40 kapi sa vodom ili mlekom, tri puta na dan, jedan sat pre jela, u toku 20 dana. Terapija se može ponoviti posle 10 do 20 dana. Pri ovome, obavezan uslov je poštovanje odgovarajuće dijete.

Kod različitih povreda sluzokože usne duplje, ili zubobolje može da se primeni tinktura u koju je umočen tampon (od gaze), koji se stavi na bolno mesto, ili se pomoću njega premazuje povređena sluzokoža usta ili desni. Dobre rezultate u lečenju hroničnih i upornih upala ždrela daje 30%-tni alkoholni ekstrakt propolisa pomešan sa glicerinom (1:2). Za ispiranje usta može se koristiti i vodeno-alkoholna emulzija koja se dobija dodavanjem destilovane vode alkoholnom ekstraktu propolisa. Tako dobijamo propolisnu vodicu za usta koja, osim što se preporučuje posle redovnog pranja zuba, uklanja mirise duvana, alkohola, belog luka, itd. Dužom upotrebom otklanjaju se i neprijatne posledice nošenja proteze. Postoji i zubna pasta sa propolisom koja ima naročiti značaj u sprečavanju i lečenju oboljenja desni. Ne boji zube, a ima prijatan ukus i miris.

RECEPTI

Analne fisure (ranice na anusu)
U toku dve do tri nedelje mazati ranice na anusu 20%-tnim alkoholnim rastvorom propolisa, pomešanim sa ricinusovim uljem u odnosu 1:1. Takođe, kod postoperativnih rana preporučuju se propolis tablete.

Artritis
Koristiti propolis u koncentraciji do 0,05%.

Afte (ranice na sluzokoži usta)
U toku tri do četiri dana ispirati usta alkoholnim rastvorom propolisa (i malo zadržati u ustima), a zube prati zubnom pastom koja sadrži propolis.

Vaginalni poremećaji
Suvim tamponom prethodno ukloniti sluz iz cervikalnog kanala, zatim grli} materice obrisati tamponom nakvašenim 2%-tnim rastvorom sode bikarbone, a potom na ozleđena mesta staviti tampon premazan propolisovom mašću. To činiti posle svakih 12 sati u toku 10 do 12 dana.
U slučaju upale sluzokože vagine prouzrokovane trihomonasom primeniti 5-15%-tni rastvor propolisa (lokalno), ili uzimati tablete sa 30% propolisa (Sanguisan tablete).

Disajni organi
Uzeti 20 grama propolisa, dobro isitniti i staviti u staklenu posudu sa širokim grlićem. Preliti sa 100 ml 96%-tnog alkohola, zatvoriti, ostaviti da stoji dva dana, uz povremeno mu}kanje, a zatim procediti kroz dvostruku gazu, pa koristiti za inhaliranje na jedan sat posle ručka, nakon što se usta i grlo dobro operu mlakom vodom.
U slučaju oboljenja donjeg dela disajnih organa pare udisati kroz usta, a pri lečenju gornjih delova disajnih organa kroz nos. Napolje se može izaći tek 20 minuta posle inhalacije. U oba slučaja inhalacija traje 5-15 minuta kod odraslih, a kod dece 1,5-3 minuta.
Broj inhalacija se kreče od 5 do 15, a može da traje tri-četiri nedelje.
Uzeti 60 grama propolisa i 40 grama voska i staviti u aluminijumsku posudu zapremine 300-400mm, pa ovu staviti u veću posudu sa vrelom vodom, a zatim se inhalirati-udisati paru koja se pritom stvara, ujutru i uveče po 10 minuta. Terapija traje dva meseca.
U slučaju bronhitisa kod dece nastalog usled hronične upale plu}a, inhalaciju obavljati 3 puta dnevno propolisom (30 kapi 20%-tnog rastvora) u trajanju oko 10 minuta.

Zubi
U slučaju pojave paradentoze (hroničnog oboljenja sa gnojnim zapaljenjima kod zuba, usled čega može doći i do njihovog ispadanja), ubrizgava se u zubnu čašicu 30%-tni rastvor propolisa u dipropilenglikolu ili se desni mažu preparatom stomapionom i sl., uvođenjem u zubne šupljine. Potrebna su dva do tri tretmana.
U slučaju karijesa, dva puta dnevno ispirati usta prokuvanom pa prohlađenom vodom u koju se stavi 20 kapi alkoholnog rastvora propolisa. Terapija traje jedan do dva meseca.

Želudac
U slučaju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kao dodatnu terapiju onoj koju je prepisao lekar, koristiti Propolis kapsule ili Propolis kapi 10%.
U slučaju upale sluzokože želuca u toku dva dana piti čaj od kamilice i koristiti ekstrakt u obliku kapi (Apiherbal kapi za želudac).

Žuljevi
Komadić propolisa zagrejati do omekšanja, a zatim u tankom sloju staviti na žulj, pa privezati zavojem ili učvrstiti hanzaplastom. Terapija traje nekoliko dana.

Zračenje
Da bi se sprečila pojava reakcije na zračenje koja se obavlja više puta (usled čega mogu da nastanu ozlede na koži), koristiti mast propolisa, a za otklanjanje posledica snimanja rentgenom (rentgensko zračenje) uzimati 2 do 3 puta po jednu kašičicu mešavine jednakih delova propolisa, polena, mleča i meda.

Kašalj (bronhitis i bronhijalna astma)
Pomešati 20 grama isitnjenog propolisa i 80 grama 96%-tnog alkohola (kupiti u apoteci), pa držati na tamnom (i hladnom) mestu, ili u frižideru 6 do 8 dana, uz povremeno mućkanje. Zatim procediti kroz dvostruku gazu, pa po 20 kapi, u mleku ili čaju kamilice, uzimati tri puta dnevno, pola sata pre jela. Istovremeno kanuti 20 kapi u topao čaj od kamilice, šolju poklopiti plastičnim ili staklenim levkom, a zatim udisati paru 10 do 15 minuta (odrasli) i 4 do 5 minuta (deca). Terapija traje jedan do dva meseca.

Koža (kožne bolesti)
Na obolela mesta kože stavljati mast spravljenu od 12 grama propolisa, 12 grama lanolina i 60 grama vazelina (metodom ekstrakcije), dva puta dnevno posle čega se stavi gaza i poveže zavojem.
Stavljati oblog od trostruke gaze nakvašene propolisovim alkoholnim rastvorom 0,1 do 0,01%. Ima dobro dejstvo i kod dečjeg vlažnog ekcema i svraba kože. Na koži držati 5 do 10 minuta.
U toku 10 do 15 dana svakodnevno premazivati obolele delove 50%-tnom propolisovom mašću.
U slučaju dekubitisa (rana usled dugog ležanja) rane ispirati rivanolom i posipati propolisovim puderom. Da bi se sprečio dekubit, ugrožena mesta treba prskati aerosolom koji sadrži 10 ili 20%-tni alkoholni rastvor propolisa.

Autor: Branislava Gršić
Izvor: "Sremska poljoprivreda"

:: Pčelarstvo :: PROPOLIS: PRIRODNI ANTIBIOTIK ::