suncokret

Povrtarstvo

PROIZVODNJA RASADA POVRĆA

Dr. Anđelko Mišković

Ispravnost rasada mora biti na zavidnom nivou, jer se iz rasadnika bolesti i štetočine nekoliko puta brže šire - Temperatura kao činilac u proizvodnji je veoma bitna jer utiče na ubrzavanje klijanja i niacanja biljke, kao i ukupan porast biljke - Sa vlagom supstrata rešava se i problem vlage za seme: u ovako idealnim uslovima, semena imaju ujednačenu klijavost, što je osnovni preduslov ujednačenog kvaliteta rasada

Opširnije...
PROIZVODNJA SALATE U PLASTENICIMA

Dr Anđelko Mišković

PROIZVODNJA SALATE U PLASTENICIMA

Salata spada u grupu povrtarskih vrsta sa relativno kratkom vegetacijom. Zbog velikog broja varijeteta, salata je veoma mnogo zastupljena u ponudi svih većih marketa. Može se proizvoditi na različite načine i u svim periodima godine. Poslednjih desetak godina, salata je doživela najveću ekspanziju u potrošnji. Posebno zbog razvoja specifičnog načina prerade (convinience vegetable) tzv. seckane i mešane salate, koja se pakuje u PVC vreće i drži na niskoj temperaturi. Na tako spremljene salate samo se dodaje preliv (dressing) i u potpunosti su pripremljene za ishranu.

Opširnije...
TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE RANOG KUPUSA


Dr Anđelko Mišković

Osnovna obrada zemljišta. Obrada zemljišta za proizvodnju kupusa jedna je od najvažnijih agrotehničkih mera za kvalitetnu proizvodnju kupusa. Osnovna obrada se mora odraditi na dubinu od 30 cm, u jesen da bi mrazevi i niska temperatura maksimalno izmrzli zemljišne agregate. Izmrzavanjem dolazi do raspadanja agregata na sitnomrvičastu strukturu koja kasnije može dobro da se pripremi za setvu. Ukoliko se radi o plastenicima i plastičnim tunelima preporuka je, takođe, da se odradi duboko oranje, a ukoliko to iz nekih razloga nismo u mogućnosti, potrebno je ručno prevrnuti zemljište u svim delovima objekta, a posebno onim nedostupnim. Ovo je najbolje izvesti u kasnu jesen, nakon čega se plastenici ostavljaju izvestan period radi uticaja niskih temperatura na zemljišne agregate.

Opširnije...
NOV NAČIN ZAŠTITE BILJAKA – CLEAN LIGHT TEHNOLOGIJA

Dr Anđelko Mišković
 
Savremena proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru podrazumeva proizvodnju zdravstveno bezbednog povrća tokom cele godine, nevezano za klimatske uslove izvan samog staklenika. Svakako da je nemoguće izdvojiti staklenik iz celokupne klime i klimatskih uslova pojedinih oblasti, pa zbog toga i dolazi do direktnog uticaja istih na uslove uspevanja unutar samog staklenika. Često se dešava da je staklenik teško zagrejati u zimskim uslovima, a još teže rashladiti tokom letnjih žega. Upravo iz tih razloga dolazi do specifičnih kretanja u broju genaracija pojedinih štetočina i bolesti u zaštićenom prostoru, gde se javlja značajno veći broj generacija ili ciklusa razvoja u odnosu na otvoreno polje. S obzirom na to da su termini proizvodnje pomereni i da se preklapaju, dolazi i do preklapanja ciklusa razvoja pojedinih bolesti, kao i njihovom stalnom prilagođavanju novim uslovima za rast i razvoj.
Opširnije...
GROW RASAD - DOMAĆA KOMPANIJA ZA PROIZVODNJU
RASADA POVRĆA

Proizvodnja rasada kao finalnog proizvoda relativno kratko traje tako da u kraćem vremenskom periodu dolazi do obrta kapitala. Sam proces proizvodnje rasada, u zavisnosti od kulture, iznosi u proseku od 30 do 60 dana. U poljoprivrednoj proizvodnji dobijanje finalnog proizvoda traje znatno duže i može da se kreće od 45 dana, pa čak i do dve godine.

Opširnije...

<< Prethodna 1 2  Sledeća >>

:: AgroVizija Portal - Povrtarstvo ::