suncokret

Prehrambeno-prerađivačka industrija

PRVA FABRIKA BEZGLUTENSKE HRANE U SRBIJI

Beograd (26. oktobar 2015.) - Kompanija Aleksandrija Fruška gora saopštila je danas da je počela sa radom prva fabrika bezglutenske hrane u Srbiji u njihovom novom pogonu u Čurugu.

Projekat bezglutenskih proizvoda nastao je u nameri tehnologa te kompanije da dođu do nove grupe proizvoda od celog zrna prosa i helјde, koji bi zadovolјili sve nutritivne potrebe lјudi.

Testiranjem i analizom dobijenih hlebova, testenina, krekera i keksa utvrđeno je da su to proizvodi koji pospešuju opšte zdravstveno stanje lјudskog organizama, a analize su pokazale da su to i bezglutenski proizvodi, jer proso i helјda ne sadrže gluten, navedeno je u saopštenju kompanije.

Pored toga, tehnologija koju su razvili tokom rada na tim proizvodima pokazala se jedinstvenom u svetu, nasuprot do sada poznatim tehnologijama drugih proizvođača, koje su razvijene za dobijanje isklјučivo bezglutenskih proizvoda ne dobijajući nutritivno vredan proizvod za lјudski organizam.

Proso i helјda su nutritivno nadmoćnije žitarice od pšenice i pirinča i imaju značaj u prevenciji dijabetesa, jer obe vrste imaju nizak glikemijski indeks.

Kompanija je saopštila da su ti proizvodi testirani i proizvedeni u posebnim uslovima potpuno novog i specifičnog pogona u okviru njihove Fabrike u Čurugu.

Kompanija već nekoliko godina razvija kategoriju funkcionalnih proizvoda u saradnji sa Institutom za prehrambenu tehnologiju Polјoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centra za ispitivanje namirnica.


Izvor: Tanjug

:: Prehrambeno-prerađivačka industrija :: PRVA FABRIKA BEZGLUTENSKE HRANE U SRBIJI ::