suncokret

Ratarstvo

Dan polja kompanije KWS u Staroj Pazovi:
LOKALNO ADAPTIRANI HIBRIDI ZA VISOKE PRINOSE


Otvaranjem Istraživačko-razvojnog centra u Staroj Pazovi, uz postojeći Doradni centar u Bečeju, kompanija „KWS Srbija“ postala je prva strana kompanija u oblasti semenarstva koja ima potpun lanac stvaranja proizvoda u Srbiji - Prvi hibrid potpuno stvoren u Srbiji u Istraživačko-razvojnom centru je "Kleopatras", iz FAO 600 grupe zrenja

Na danu polja kompanije "KWS Srbija", koji je održan 24. avgusta u  novom Istraživačko-razvojnom centru u Staroj Pazovi, poljoprivrednici su imali prilu da vide selekciono polje gde se testiraju linije i hibridi kukuruza, kao i demonstraciono polje sa KWS komercijalnim hibridima kukuruza i sirka, kao i  hibridima stvorenim u ovom centru. Prvi hibrid potpuno stvoren u Istraživačko-razvojnom centru KWS-a u Srbiji je "Kleopatras", hibrid iz FAO grupe zrenja 600, koji je već u prodaji.


Istraživačko-razvojni centar „KWS Srbija“


Velik broj poljoprivrednika i medija

Otvaranjem Istraživačko-razvojnog centra 2016. godine u Staroj Pazovi, uz postojeći Doradni centar u Bečeju, kompanija „KWS Srbija“ postala je prva strana kompanija u oblasti semenarstva koja ima potpun lanac stvaranja proizvoda u Srbiji. Centar je kompletno opremljen za izvođenje mikro i makro ogleda, a ima i savremenu tehnologiju za pripremu i analizu dobijenih rezultata. Cilj je stvaranje najboljih lokalno adaptiranih hibrida kukuruza, visokoprinosnih i stabilnih u FAO grupama 400, 500 i 600.

Generalni direktor kompanije „KWS Srbija", dr Pavle Sklenar, pozdravljajući učesnike na danu polja, istakao je da su ovim danom polja želeli da proizvođače upoznaju s novim hibridima pripremiljenim za iduću sezonu, a koji su testirani u našim uslovima upravo u ovakvoj sušnoj godini.

Ova godina je nezahvalna i nepovoljna za gajenje kukuruza ne samo zbog suše već i najhladnijeg proleća i loših uslova za nicanje biljaka, ocenio je dr Sklenar. Potom je sledio napad štetočina, kako zemljišnih, tako i nadzemnih insekata u određenim delovima Srbije. U letnjem periodu nastupile su suša i ekstremne temperature.

 KWS hibridi kukuruza za sve klimatske uslove 

Kompanija KWS, nekoliko godina vrši intenzivna istraživanja osobina hibrida kukuruza u stresnim uslovima proizvodnje. Jedna od najinteresantnijih tema iz ove oblasti je sušta i uticaj visokih temperatura u toku vegetacije. Kao rezultat ovih ispitivanja nastao je i koncept "ClimaControl3", - hibridi tolerantni na visoke temperature i nedostatak vode u zemljištu. Reč je o hibridima „Kolumbaris“ i „Kerbanis“, koji pripadaju ovoj grupi hibrida i sa kojima su proizvođači imali priliku da se susretnu na svojim parcelama i uvere u njihovu tolerantnost na stresne uslove, kakvi su bili ove godine. Širom naših Dana polja tokom leta, proizvođači su imali priliku da vide i nove hibride  koje smo pripremili za Vas za novu sezonu: „Kapitolis“ (FAO 410)  - novi hibrid „ZRNO PLUS“ grupe, zatim novi hibrid „KWS 4484“, predstavnik kasne grupe zrenja 300 - izuzetno stabilan hibrid. Ono što je posebno zanimljivo, jer je rezultat KWS Istraživačkog centra u Staroj Pazovi, novi hibrid FAO 600 grupe, „Kleopatras“ - koji je ostvario izuzetne rezultate u jednoj veoma stresnoj godini - naglasio je dr Pavle Sklenar, direktor kompanije „KWS Srbija".


Dr Pavle Sklenar


Izgled KWS kukuruza u stresnoj godini (24.08.2017.)

 Hibridi iz programa "ClimaControl3"  i drugi favoriti 

- Kako je ove godine najveći problem suša, ono što mi kao kompanija možemo da ponudimo proizvođačima jeste program "ClimaControl3" koji smo pokrenuli prošle godine. Ovaj program obuhvata hibride koji su nešto tolerantniji prema visokim temperaturama i suši. To su hibridi "Kolumbaris" i "Kerbanis". Osim ovih, imamo i nove hibride čije seme je već u prodaji, a adaptirani su na različite agroekološke uslove. To su hibridi iz grupe zrenja 300 kao što je „KWS 4484“, zatim iz grupe "ZRNO PLUS", odnosno četvrte grupe zrenja hibrid "Kapitolis" i pomenuti novi hibrid iz grupe 600 "Kleopatras".


Detalj sa Dana polja u Staroj Pazovi

Ima još nekoliko hibrida koji zavređuju pažnju i koji mogu da pokažu sve karakteristike u ovakvoj godini. To su, pre svega, ranije grupe zrenja koji donekle mogu da izbegnu jedan deo tih negativnih uticaja. To je novi hibrid iz grupe 200, „KWS 2370“, već dobro poznati i standardni „KWS 3381“, iz grupe 400 „Konfites“ i „Balasco“ koji su takođe genetski predodređeni i mogu da se izbore sa ovakvim lošijim uslovima, kao i „Konsens“ iz grupe 600. To su hibridi koji tradicionalno u nešto sušnijim uslovima daju dosta dobre rezultate.

U tom smislu KWS će i dalje osluškivati potrebe i zahteve proizvođača i tržišta u cilju stvaranja najboljih hibrida za ovaj region - istakao je dr Zdravko Hojka, produkt menadžer "KWS Srbija".


Dr Zdravko Hojka

Hibridi koji će nastajati u okviru Istraživačko-razvojnog centra upotpuniće ponudu KWS hibrida kukuruza za naše tržište, ali i za celo tržište Jugoistočne Evrope, posebno u segmentu grupe srednjekasnih hibrida, tako da će u narednim godinama, pored već dobro poznatih hibrida iz grupe "ZRNO PLUS" i "ClimaControl3", kompanija KWS će imati u ponudi dobro adaptirane hibride iz grupe FAO 500 i 600.

REČ POLJOPRIVREDNIKA

 Sejaću „Kolumbaris“ i „Konfites“ 

Na danu polja kompanije „KWS Srbija“, poljoprivrednik Dragan Živković iz Novih Karlovaca naglasio je da je zadovoljan KWS hibridima koje je sejao i otkrio nam koji su mu favoriti hibrida za iduću sezonu.

- Poljoprivredna proizvodnja mi je zastupljena na 300 jutara. Pod kukuruzom je oko 110 jutara, 70 jutara je suncokreta, a ostalo je pšenica. Bavim se i stočarstvom i na taj način zaokružujem proizvodnju.

Što se tiče kukuruza na mojim parcelama jedna trećina je zastupljena KWS hibridima. Ovo mi je prva godina u kojoj sam sejao KWS hibride: „KWS 3381“ i „Konfites“. Kukuruzi su mi, obzirom na godinu, u dobrom stanju. „Konfites“ mi je odličan, ima zelene mase i klipovi dobro stoje. I naredne godine ću sejati KWS hibride, obavezno „Kolumbaris“ i „Konfites“, i to na još većim površinama - kaže Živković.

Dragan Živković

D. Ćosić

:: Ratarstvo :: Dan polja kompanije KWS u Staroj Pazovi:<br />LOKALNO ADAPTIRANI HIBRIDI ZA VISOKE PRINOSE ::