suncokret

Stočarstvo

PIETREN IZRAZITO MESNATA RASA SVINJA

Sombor (07. mart 2014.) - Rasa je stvorena u Belgiji oko 1920. godine. Produkt je višestrukog ukrštanja, uz korišćenje berkšira i jorkšira. Kod nas je prvi put izložen na Novosadskom sajmu 1959. godine.

Rasu odlikuje izvanredna mesnatost. Posebno su razvijeni najmesnatiji delovi tela. Zbog izrazite razvijenosti plećke pietren je poznat kao svinja sa četiri šunke. To je rasa srednje veličine, zdepastog i kratkog izgleda, inzvanrednih dubina i širine tela, jako izražene muskulature, tankih kostiju. Koža je prilično debela, poželjno je da je bez pigmenta. Dlake su prave, kratke i dosta retke, žutobele boje sa većim ili manjim crnim pegama ili šarama po celom telu.

Pietren je nešto slabije plodnosti, 8-9 prasadi u leglu, mada postoje zapati u severnoj Nemačkoj sa prosečnom veličinom legla od čak 11 živorođenih prasadi. Dnevni prirast u tovu i konverzija hrane je za 10-20% slabija nego kod mesnatih rasa, računato na bazi prirasta žive mere. Ali kada se ovi podaci obračunaju na bazi prirasta mesa, koji može da bude i 65% u toplim polutkama, onda ova rasa ima znatno bolje tovne rezultate od svih danas poznatih rasa.

Pietren je rasprostranjen u zemljama koje koriste meso u svežem stanju i za proizvodnju svežih kobasica. Meso pietrena nije pogodno, zbog visokog sadržaja vode, za proizvodnju polutrajnih i trajnih prerađevina. Kod nas ova rasa nije zastupljena u većem broju, a u programima hibridizacije je uključena alternativno, u situacijama kada nema dovoljno nerastova durok i hempšir rase.


Autor: Zvonko Dzeba
Izvor: PSS Sombor

:: Stočarstvo :: PIETREN IZRAZITO MESNATA RASA SVINJA ::