suncokret

Voćarstvo

BILJNI REGULATORI RASTA U INTEGRALNOJ PROIZVODNJI

Prof. dr Zoran Keserović,
Poljoprivredni fakultet Novi Sad

Sve sorte jabuke nisu jednako podložne pojavi rđaste prevlake. Sorta zlatni delišes je veoma osetljiva na pojavu rđaste prevlake, dok su klonovi ove sorte odlikuju manjim prisustvom rđaste prevlake.

Opširnije...
NEGA VOĆAKA

Prof. dr Zoran Keserović,
Poljoprivredni fakultet Novi Sad

Sistem đubrenja se u intenzivnoj proizvodnji jabuke zasniva isključivo na analizama sadržaja hranljivih elemenata u biljkama i zemljištu. U integralnoj proizvodnji analiza listova se mora raditi svake godine, a svake četvrte ili pete godine zemljišna analiza, kako bi se znalo koje bi količine hraniva trebalo dodati u zemljište. Preporučuje se đubrenje sistemom fertirigacije, kroz sistem za navodnjavanje, a eventualna korekcija folijarnom prihranom.

Opširnije...
PODIZANJE ZASADA (3)

Prof. dr Zoran Keserović,
Poljoprivredni fakultet Novi Sad

SADNI MATERIJAL

Jedan od osnovnih preduslova uspešnosti voćarske proizvodnje je upotreba kvalitetnog sadnog materijala. Kvalitet sadnice podrazumeva sortnu i zdravstvenu ispravnost i odgovarajuću vegetativnu i generativnu razvijenost sadnice.

Opširnije...
PODIZANJE ZASADA (2)

Prof. dr Zoran Keserović,
Poljoprivredni fakultet Novi Sad

Nove zasade treba podizati po sistemu koji osigurava minimalno korišćenje herbicida i efikasnu distribuciju sredstava za zaštitu bilja. Iz tih razloga se preporučuje sadnja u sistemu jednoreda. Razmaci sadnje se određuju na osnovu kombinacije sorte i podloge kako bi stabla imala dovoljno prostora za rast bez primene oštre rezidbe ili sintetičkih biljnih regulatora rasta - Od savremenih uzgojnih oblika koji se danas koriste za intenzivne i visokointenzivne sisteme gajenja najčešće se koriste sledeći: „vitko vreteno", „severnoholandsko vitko vreteno“, ,,supervreteno“, sistem ,,V“ uzgoja, „duplo vreteno", ,,solen“, ,,solakse“ i dr.

Opširnije...
PODIZANJE ZASADA

Prof. dr Zoran Keserović,
Poljoprivredni fakultet Novi Sad

Savremene zasade treba podizati samo na zemljištima koja su prethodno privedena kulturi. Potrebno je da se zemljište prvo očisti od šiblja, dugogodišnjeg korova, raznih žila i da se obavi ravnanje terena kako bi se olakšala obrada zemljišta i sprečilo zadržavanje vode u depresijama. Preporučuje se da se na takvom zemljištu 2-3 godine gaje, ako je to moguće, pretežno leguminozne biljke. Na parcelama na kojima želi da se podigne voćnjak, godinu dana pred sadnju mogu da se gaje ratarske kulture koje ranije stižu, kako bi se zasejale neke leguminozne biljke, koje brzo rastu i mogu biti zaorane prilikom rigolovanja.

Opširnije...
ĐUBRENJE VOĆNJAKA

Autori: Zoran Keserović, Nenad Magazin, Marko Injac, Fabricio Totis, Biserka Milić, Marko Dorić, Jovanka Petrović

Unošenje đubriva može da se obavlja na nekoliko načina. Kompleksna đubriva i stajnjak koji se unose u jesen mogu da se rasture po celoj površini ili u brazde. Ako se đubrivo rastura po celoj površini onda se vrši zaoravanje ili tanjiranje. Jesenje đubrenje može da se obavlja i u brazde, tako što se kod mladih voćki otvaraju brazde u projekciji krune, a kod starijih voćaka između redova

Opširnije...

<< Prethodna 1 2  Sledeća >>

:: AgroVizija Portal - Voćarstvo ::