suncokret

Voćarstvo

INTEGRALNA PROIZVODNJA JABUKE

Zoran Keserović, Nenad Magazin, Marko Injac, FabricioTotis, Biserka Milić, Marko Dorić, Jovanka Petrović

U odnosu na ostale voćne vrste, najveće promene uvode se u tehnologiju gajenja jabuke. Standard u proizvodnji jabuke jeste podizanje visokointenzivnih zasada u gustom sklopu sa protivgradnim mrežama i sistemima za navodnjavanje, uz uvođenje standarda kvaliteta (Global GAP i Integralna proizvodnja). Ovakve zasade prati i savremeni sortiment diktiran od tržišta. Prinosi po hektaru u ovakvim zasadima se kreću od 50 do 70 tona u proseku, uz visoka ulaganja po jedinici površine.

Opširnije...
Na imanju jedinstvo: NOVI RASADNIK JABUKA U APATINU

Najnovija tehnologija dvogodišnje "let it grow" sadnice prestavlja potpuno formiranu sadnicu već pripremljenu za proizvodnju u voćnjaku, daje veći rod i dozvoljava gušću sadnju

Opširnije...
VIŠE KORISNIH METODA ODREĐIVANJE MOMENTA BERBE JABUKE

Dr Nenad Magazin

Poljoprivredni fakultet Novi Sad

Departman za voćarstvo, vinogradarstvo hortikulturu i pejzažnu arhitekturu

Zrelost plodova u momentu berbe ima odlučujući uticaj na njihovu sposobnost čuvanja i kvalitet posle skladištenja - Optimalan momenat berbe odgovara momentu u kome je plod završio s nakupljanjem rezervnih hranljivih materija i započeo proizvodnju etilena.

Opširnije...
BRESKVA, NEKTARINA I INDUSTRIJSKA BRESKVA

Sve sorte breskve koje se danas gaje u intenzivnim zasadima rezultat su oplemenjivačkog rada. U poslednjih 10 godina iz oplemenjivačkih programa Italije i SAD priznat je veći broj sorti izuzetnih bioloških i privrednih osobina, koje svoje prednosti danas već potvrđuju i u proizvodnim zasadima na značajnim površinama. Dinamične promene sortimenta breskve u zemljama sa najvećom proizvodnjom nije pratio i sortiment u Srbiji.

Opširnije...
Prof. dr Zoran Keserović: VOĆARSTVO OSVAJA SVET

Voćarstvo predstavlja jednu od najrentabilnijih grana poljoprivrede. U poslednjih deset godina ako postoji svetla tačka u spoljnotrgovinskoj razmeni sa svetom onda je to izvoz voća i prerađevina od voća, bez obzira na izuzetno teške godine: izmrzavanje, sušu, napad bolesti i štetočina, slaba tehnologija proizvodnje neodgovarajuća struktura sortimenta itd. Prirodni uslovi Srbije a pogotovu nekih rejona, klima i zemljište, izuzetno su povoljni za gajenje voća. Nijedna poljoprivredna grana ne može doneti toliku zaradu kao voćarstvo, pogotovu u brdsko planinskim područjima. To je jedna od najproduktivnijih poljoprivrednih grana, koja višestruko nadmašuje rentabilnost drugih poljoprivrednih grana. Voćarstvo je jedna od retkih grana poljoprivrede gde je urađen veliki zaokret u uvođenju novih tehnologija i promeni strukture sortimenta, što je velika zasluga nauke, struke, ali i proizvođača koji su prihvatili nove tehnologije. Sama činjenica da je voće jedno od najznačajnijih izvoznih proizvoda govori da bi ovoj grani poljoprivrede trebalo posvetiti daleko veću pažnju.  

Opširnije...

<< Prethodna 1 2  Sledeća >>

:: AgroVizija Portal - Voćarstvo ::