suncokret

Zdrava ishrana

Lubenica: PRIRODNA BLAGODET ZA SRCE, BUBREGE I JETRU

Lubenica je sa 95% vode, po diuretičkoj moći, na prvom mestu u ishrani. Osvežavajući ukus lubenice daju jabučna i limunska kiselina. Prednost lubenice je u sadržaju vode i jačini diuretičkog svojstva. Crveno meso lubenice potiče od sadržaja likopena, koji je danas priznat kao vrlo moćan antioksidans. Ali, kako je on najbolje iskoristljiv kada se termički obradi i kada se rastvori u uljima, u "takmičenju" sa lubenicom, kada govorimo o likopenu, termički obrađen paradajz i  dalje je ispred lubenice.

Lubenica je prirodni blagodet za srce, bubrege i jetru. Preporučuje se osobama kod kojih je otežano izlučivanje tečnosti (kardiovaskularna oboljenja, bubrežna, oboljenja jetre...). Sa tečnošću se izlučuje i značajna količina toksina, te su i urinarne i druge infekcije ređe.

SLATKA VODA UME DA ZAGORČI

Za lubenicu kažu da je rizična namirnica za prenos crevnih oboljenja. Zato, lubenicu obavezno treba dobro oprati pre rasecanja, a načetu lubenicu držati u frižideru.

R E C E P T I

LUBENICA IZNENAĐENJA

Potrebno je: Lubenica, nekoliko vrsta sezonskog voća (maline, kupine, breskve, kajsije...) šećera u težini voća, belo vino, šampanjac ili mineralna voda, led

Priprema: Pažljivo izdubiti lubenicu da bi mogla da posluži kao činija za služenje. Iseći voće, staviti u lubenicu, posuti šećerom, naliti vinom i ostaviti nekoliko sati u frižideru. Neposredno pred služenje, u voće dodati šampanjac ili mineralnu vodu sa komadićima leda.

Pripremila: Branislava Gršić

:: Zdrava ishrana :: Lubenica: PRIRODNA BLAGODET ZA SRCE, BUBREGE I JETRU ::