suncokret

Zdrava ishrana

GROŽĐE - RAJSKO VOĆE

GROŽĐE je odlično diuretičko sredstvo u eliminaciji toksina iz organizma, a najbolje ga je jesti za doručak uz krišku crnog hleba, što je blagodetno za rad mozga i srčanog mišića. U ovom rajskom voću mogu uživati svi - osim dijabetičara! Grožđe preventivno deluje na pojavu bolesti krvi i krvnih sudova 

Grožđe je, bilo crno ili belo, najslađe voće, koje u proseku sadrži 82% vode, 16% šećera (glukoza i fruktoza), 0,80% belančevina i 0,40% masti. Šećeri u grožđu se lako asimiliraju u krvotoku tako da u ovom rajskom voću mogu uživati svi osim dijabetičara!

Grožđe je vrlo bogato fosforom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, natrijumom, oligo-elementima i vitaminima A, C i B grupe. Zbog velikog procenta vode kalijuma i voćnih kiselina grožđe podstiče mokrenje i pomaže u eliminaciji toksina iz organizma. Bolje diuretičko svojstvo ima grožđe koje nije prezrelo, sa krupnim i sočnim zrnom. Prisustvo organskih kiselina daje grožđu i laksativno svojstvo tako da reguliše rad creva i sprečava zatvor.

Pranju grozdova treba posvetiti veliku pažnju, jer se tokom vegetacije vinova loza štiti raznim hemikalijama.

Preporučljivo je cele grozdove potopiti u mlaku vodu da odstoje izvesno vreme, a potom ih isprati mlazom tekuće vode.

Sveže isceđen sok od grožđa sadrži sve hranljive i zaštitne sastojke, kao i bobice.

Pogodan je za malu decu i starije osobe, ali i one sa tegobama probavnog trakta.

Sok od grožđa može se držati u frižideru samo dva do tri dana, jer daljim stajanjem počinje da previre i gubi prijatan ukus. I suvo grožđe zadržava dosta hranljivih i biološki vrednih sastojaka. Zato je izvanredna zamena u nedostatku svežeg grožđa. Grožđe je najbolje jesti za doručak uz krišku crnog hleba (što su stari Grci smatrali za lek), ili kao užinu između obroka. Savršeno je i kao desert ili dodatak salatama, jer pomaže varenje teško svarljive hrane.

BLAGODET ZA MOZAK I SRCE

- Grožđani šećer kojim obiluje grožđe, neophodan je za rad mozga i srčanog mišića.

- Flavonoidi, kojima obiluje crveno i crno grožđe, preventivno deluju na pojavu bolesti krvi i krvnih sudova i pojačavaju zaštitno dejstvo vitamina C.

Tanini i polifenoli uspešni su branioci organizma od virusa i ubrajaju se u antikancerogene materije.

Recepti

VOĆNI TIRAMISU

Potrebno je: 5 jaja, 125 gr šećera, 75 gr brašna, 75 gr gustina, 1 kašika praška za pecivo, 1 kašika kakaoa.

Za krem: 250 gr grožđa, 100 gr šećera, vanilin šećer, 1 kašika gustina, 3 žumanceta, 500 gr svežeg kravljeg sira, kora limuna, 1 kašika kakaoa, 1 kašika šećera u prahu.

Priprema: Dobro umešajte žumanca, šećer i 3 kašike tople vode, a zatim dodajte pomešano brašno, gustin i prašak za pecivo. Na kraju dodajte penu od belanaca. Prepolovite smesu i u polovinu dodajte kakao. Pomoću papira za pečenje pleh podelite na dva dela. Izlijte obe smese, pecite 15 minuta na 175 stepeni i izvadite da se hladi.

Očišćeno grožđe zasladite sa 50 gr šećera, vanilin-šećerom i dodajte malo vode i dinstajte 5 minuta na srednjoj temperaturi. Pomešajte gustin sa malo hladne vode, pa ga dodajte toj smesi. Prokuvajte i skinite s vatre. Žumanca pomešajte sa ostatkom šećera, zatim dodajte sir i limunovu koru. Odvojte tamnu i svetlo pečenu koru. Tamnu koru izrežite na kolutove pa ih pola pospite šećerom u prahu, a pola kakaoom. Svetlu koru premažite masom od grožđa, zatim kremom od sira. Pokrijte je trouglovima tamnog biskvita i ostavite dva sata u frižideru.

Pripremila: Branislava Gršić

:: Zdrava ishrana :: GROŽĐE - RAJSKO VOĆE ::
Copyright © EUROMEDIA PLAN - Sremska Mitrovica 2017. - Sva prava zadržana