suncokret

Zdrava ishrana

Kupus: KRALJ POVRĆA

KUPUS je izuzetan za jačanje zuba i kostiju - Srčani bolesnici treba da izbegavaju u ishrani sveže oblike kupusa, jer nadimanje otežava rad srca - Kupus obiluje i vrlo važnim biljnim vlaknima, zato se preporučuje dijabetičarima i gojaznim osobama

Kupus je najjeftiniji izvor vrlo važnih vitamina i minerala. Ovo povrće (bez obzira na vrstu: beli ili crveni) treba uvrstiti u svakodnevni jelovnik tokom cele godine.

Kupus je veoma bogat vitaminom C. Za razliku od belog, crveni kupus tek nakon kuvanja ili dinstanja ima znatno veću količinu ovog vitamina, te ga je preporučljivije koristiti u kuvanom obliku. Kupus obiluje i vitaminima K, U, E, vitaminom B kompleksa, kao i karotinom (provitaminom vitamina A). Od minerala kupus najviše sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, bakar, magnezijum i cink. Kalcijum i fosfor u kupusu su u veoma povoljnom odnosu, koji omogućuje njihovo potpuno iskorišćenje.

Kupus se preporučuje u terapiji osteroporoze, stvaranju kamenaca u bešici, kao i za jačanje zuba i kostiju.

Kupus obiluje i vrlo važnim biljnim vlaknima. Zato se preporučuje dijabetičarima i gojaznim osobama.

Mali saveti velikog značaja

LOŠE I DOBRE STRANE KUPUSA KOD RAZNIH OBOLJENJA

Od hranljivih sastojaka u kupusu najviše ima ugljenih hidrata i značajnijih količina celuloze, pa se u svežem stanju ne preporučuje osobama koje pate od srčanih oboljenja. Efekat nadimanja koji izaziva otežava rad srca. Ograničenje sa korišćenjem kupusa u svakodnevnoj upotrebi bi trebalo da imaju i osobe koje pate od želudačnih tegoba (gastritis, čir želuca i dvanaestopalačnog creva). Ovim osobama se preporučuje sveže isceđeni sok od kupusa koji je naročito delotvoran u terapiji čira na želucu i upali debelog creva.

RASOL DOBAR ZA DIJABETIČARE - KISELI KUPUS U TERAPIJI ZATVORA

Utvrđeno je da rasol stimuliše rad pankreasa i izlučivanje žuči. Preporučuje se u terapiji gojaznosti i šećerne bolesti. Zbog znatne količine soli ne preporučuje se u dijetama osobama sa smanjenim unosom natrijuma (srčani i bubrežni bolesnici).

U jesenjem i zimskom periodu, kiseli kupus je pravi izvor zdravlja. Pospešuje rad organa za varenje, obezbeđuje redovnu stolicu i veoma je blagotvoran u terapiji zatvora. I kiseo kupus treba jesti u svežem obliku. Kuvanje, naročito dugo, dovodi do uništavanja najvrednijih lekovitih sastojaka. Zato kupus treba najviše jesti u vidu salata. I sok od kiselog kupusa, takozvani rasol, treba da zauzima značajno mesto u našoj svakodnevnoj zimskoj ishrani.

Pripremila: Branislava Gršić

:: Zdrava ishrana :: Kupus: KRALJ POVRĆA ::