suncokret

Zdrava ishrana

Banane: ZA NORMALAN RAD SRCA BANANE
JESTI TOKOM CELE GODINE

BANANA je bogat izvor kalijuma neophodnog za normalan rad srca, regulacije krvnog pritiska i balansa vode u organizmu. Odlična je u stvaranju nervnih impulsa, fizičkim aktivnostima i za osobe koje boluju od kardivaskularnih tegoba. Preporučuje se deci u razvoju, sportistima, osobama sa povećanim fizičkim aktivnostima i onima sa srčanim tegobama

Banane su nam dostupne tokom cele godine. U aprilu, u nedostatku našeg sezonskog voća prava su dragocenost.

Banana je jedan od najbogatijih izvora kalijuma, neophodnog za normalan rad srca, regulaciju krvnog pritiska i balansa vode u organizmu. Učestvuje i u stvaranju nervnih impulsa i omogućuje kontrakciju mišića. Zato se preporučuje deci u razvoju, sportistima, osobama sa povećanim fizičkim aktivnostima i onima sa kardio-vaskularnim tegobama.

Još jedna preporuka u prilog bananama je sadržaj amino-kiseline triptofan koja u dejstvu sa vitaminom B6 i magnezijumom učestvuje u stvaranju serotonina, koji igra važnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska i spada u prirodne antidepresive. Banane sadrže i značajne količine kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i cinka. Od vitamina sadrže karotin, vitamine B grupe (tiamin, riboflavin, niacin, B6, folna kiselina) i vitamin C.

Ko ne sme da jede banane
Banana se preporučuje svim kategorijama bolesnika. Mogu je jesti i dijabetičari, ali u strogo kontrolisanim količinama. Kod osoba sa povišenim nivoom triglicerida u krvi treba ih isključiti iz ishrane.

 

RECEPTI:

Torta od banana sa keksom

Potrebno je: kutija keksa (petit, piškote) 1 l mleka, 8 kašika gustina, 8 kašika šećera, 1 vanil šećer, 1-2 kg banana, 1 margarin, čokolada u prahu, šlag, mleveni lešnici ili orasi.
Priprema: mleko, gustin, šećer i vanil šećer izmešati i skuvati mešajući. Umutiti margarin i dodati ga u prethodno ohlađenu smesu. Smesu podeliti u tri dela. Jedan deo ostaviti tako, u drugi umešati čokoladu, a u treći lešnike ili orahe. Keks blago natopljen mlekom ređati u pleh, potom nadev pa banane i tako redom. Na kraju ukrasiti šlagom.

Banane u vinu

Potrebno je: 8 banana, 3 kašike margarina, pola šolje meda, 2 dl belog vina.
Priprema: banane oljuštiti i preseći uzduž i poprečno, tako da se od svake dobije 4 komada.
Pržiti na zagrejanom margarinu da porumene. Zatim u posudu dodati i med i vino, pirjaniti 2-3 minuta i skinuti sa vatre. Mogu se poslužiti i tople i hladne.

Pohovane banane

Potrebno je: 4 veće banane, šolja oštrog brašna, pivo, ulje, šećer u prahu sa vanilom.
Priprema: napraviti ređe testo kao za palačinke od brašna i piva. Banane oljuštiti. Svaki komad iseći na tri dela, uvaljati u brašno, umočiti u testo i pržiti na vrelom ulju, da porumene sa svih strana.
Pohovane banane dobro ocediti od ulja, poređati na tacnu za služenje i posuti šećerom u prahu pomešanim sa vanil šećerom.

Branislava Gršić

:: Zdrava ishrana :: Banane: ZA NORMALAN RAD SRCA BANANE<br /> JESTI TOKOM CELE GODINE ::