suncokret

Zdrava ishrana

Dinje: PODIŽU IMUNITET

Dinja je dragocena hrana na trpezama od sredine leta do sredine jeseni, jer odlično podiže imunitet. Ona je niskokalorično voće i idealna je za dijete. Pored šećera, karotina i vitamina C i P, sok od dinje sadrži i veliku količinu folne kiseline, gvožđa, pektine, masti i mineralne soli. Preporučuje se u ishrani obolelih od želuca, kod zatvora i hemoroida. Sok od semenki dinje je efikasno sredstvo za mokrenje i veoma je koristan u primeni protiv bolesne jetre, bešike i bubrega. Ovaj sok izuzetno umirujuće deluje i na nervni sistem.

Opširnije...
Breskva: ANTIKANCEROGENA

Breskva je koštunjavo voće. Odlikuje je raznovrsnost po boji i obliku i kože i mesa (nektarine). Sadrži velik procenat vode, te je male energetske vrednosti. Energetsku vrednost daju joj, pre svega, ugljeni hidrati, jer su ugljeni hidrati sadržani od prostih šećera. Zato se ne preporučuje dijabetičarima.

Opširnije...
Grašak: ZA SRCE I NERVE

Količina vitamina B-kompleksa u grašku, naročito tiamina i niacina, veća je nego u drugim namirnicama biljnog porekla - Kao izvor tiamina, grašak ima značajnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, radu srca i centralnog nervnog sistema - Vodu u kojoj se grašak kuvao ne treba bacati već je koristiti za nalivanje drugih jela

Opširnije...
Višnje: BRANA ZA RAK I ANEMIJU

Višnje imaju veliki značaj u ishrani zbog sadržaja biljnih pigmenata, pre svega antocijana koji se nalaze u celom plodu višnje a za koje je vezana važna uloga u prevenciji raka i u prevenciji i lečenju anemije. Zbog sadržaja kumarina koji ima sposobnost da smanjuje gustinu krvi pripisuje im se uloga u prevenciji ateroskleroze i malokrvnosti.

Opširnije...
Šljiva: PRIRODNI ELIMINATOR ŠTETNIH MATERIJA

Šljive se ubrajaju u najkvalitetnije kontinentalno voće. Mogu se jesti sveže, u vidu sokova, kompota i pekmeza, a isto tako i sušene. Šljiva sadrži mnogo ugljenih hidrata, a od šećera dominira glukoza, saharoza i fruktoza. Upravo šećeri u šljivi obezbeđuju dobar ukus u kombinaciji sa jabučnom i limunskom kiselinom.

Opširnije...
JABUKOVO SIRĆE - MOĆNI ČUVAR ZDRAVLJA

Jabukovo sirće sadrži mlečnu, jabučnu i limunsku kiselinu, zbog kojih je dobilo atribut lekovitosti. Sadrži iste sastojke kao i jabuka, osim voćnih šećera, koji se tokom vrenja soka jabuke pretvaraju u sirćetnu kiselinu: sadrži i kiselinsku bakteriju koja štiti crevnu floru od patogenih bakterija, podstiče creva na rad i ubrzava metabolizam. 

Opširnije...
ŠPARGLA - DELIKATESNO POVRĆE

ŠPARGLA je povrće male energetske vrednosti, ali je bogata mineralima, posebno kalijumom, zatim fosforom, kalcijumom, magnezijumom ... Sadrži i vitamine A, C i B grupe, asparagin koji je dobar za rad srca i bubrega i ima diuretsko dejstvo. Utvrđeno je da snižava arterijski pritisak i sprečava zakrčavanje perifernih krvnih sudova.

Opširnije...
GLJIVE - "ŠUMSKO MESO"

GLJIVE sadrže najviše vode - 90%, što ih stavlja u red niskokalorične hrane i preporučuje gojaznim osobama. Sadržaj proteina varira od 2-5%, dok masti i ugljenih hidrata ima u neznatnim količinama. Njihovu nutritivnu vrednost i pospešuje značajna količina minerala - kalijuma, gvožđa, fosfora i cinka a od vitamina - B1, B2 i D. Od kiselina, najzastupljenije su oksalna i fosforna zbog čega se gljive ne preporučuju osobama koje pate od oksalaturije i fosfoturije.

Opširnije...
JEDNA JABUKA - MALA APOTEKA

JABUKA - Malus sylvestris Mill. (Pirus malus ssp. sylvestris Ac-hers & Graebn, Malus acerba Merat)
Porodica: Rosaceae - ruže. Jabuka je drvo koje raste divlje (Malus silvestris, divlja jabuka) ili uzgajano (Malus pumila Mill. - pitoma jabuka).

Opširnije...
TIBETANSKA BRUSNICA - VOĆE VEKA I VITAMINSKA BOMBA

NOVI HIBRID NA PLANTAŽI "A&S UNIONA" KOJI  POSLE SADNJE ZA ČETIRI MESECA DONOSI OBILJE PLODOVA

Goji smatraju prirodnom pomoći za revitalizaciju opšteg stanja zdravlja organizma: olakšanje bolnog stanja zglobova, zaštite i bolje funkcionisanje jetre i srca, opušta krvne sudove i pojačava prokrvljenost i prenos kiseonika kroz krvni sistem, smanjuje krvni pritisak, sprečava starenje kože, rešava problem uvećanja prostate, poboljšava vid i smanjuje senilnost kod starijuh osoba.

Opširnije...

<< Prethodna 1 2 3  Sledeća >>

:: AgroVizija Portal - Zdrava ishrana ::